Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit marţi la Kiev, într-un gest de susţinere, în contextul în care Ucraina marchează 10 ani de la începutul protestelor în masă care au răsturnat de la putere un preşedinte susţinut de Moscova şi au pus Kievul pe o direcţie pro-occidentală fermă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mă bucur să mă întorc la Kiev - printre prieteni", a scris Charles Michel pe X, postând o fotografie în care apare dând mâna cu ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Katarina Mathernova, în gara din Kiev.

Kremlinul a calificat marţi revoluţia ucraineană din 2014 - care a culminat cu înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici - drept o lovitură de stat sponsorizată de străini care a definit actuala poziţie politică pro-occidentală a Ucrainei. "Faptul că a fost sponsorizată din străinătate a fost recunoscut, direct şi indirect, de către reprezentanţi ai ţărilor străine. Acesta nu este un secret pentru nimeni", a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

CITEȘTE ȘI Rusia spune că nu este posibilă coexistenţa cu actualul "regim" din Ucraina

Luna aceasta, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, la un an după ce Kievul a primit statutul de ţară candidată, un demers excepţional care avea loc la câteva luni după ce ţara fusese invadată de forţele Moscovei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.