Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a venit joi la Kiev pentru a discuta "măsuri concrete" pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, iar vizita sa intervine în timp ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ţărilor aliate să furnizeze Ucrainei armament mai puternic, inclusiv tancuri, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o înregistrare video postată joi pe contul său oficial de Twitter, Charles Michel spune că merge în capitala ucraineană pentru a se întâlni cu Zelenski, precum şi cu prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal şi cu membri ai parlamentului de la Kiev.

"Ştim că ucrainenii opun rezistenţă, că luptă. Ei luptă pentru pământul lor. Ei luptă pentru viitorul lor şi pentru viitorul copiilor lor", a declarat Michel.

El spune că va discuta cu Zelenski despre "măsurile concrete" pe care Uniunea Europeană le poate lua pentru a se asigura că Ucraina este "mai puternică" în faţa atacurilor ruseşti. "Ei au nevoie şi merită sprijinul nostru", adaugă preşedintele Consiliului European.

Ulterior, el a postat pe Twitter o fotografie în care este pe peronul unei gări şi se îmbrăţişează cu vicepremierul Olga Stefanişina "Înapoi la Kiev pentru a discuta toate aspectele cooperării ... Fie ca 2023 să fie anul victoriei şi al păcii", este comentariul care însoţeşte fotografia.

Ajuns la Kiev, Charles Michel a vizitat mai întâi un centru de reabilitare a veteranilor de război, finanţat cu fonduri UE, şi s-a declarat impresionat de curajul lupătorilor ucraineni.

Vizita lui intervine cu două săptămâni înainte de summitul UE-Ucraina din 3 februarie. Michel  prezidează reuniunile celor 27 de lideri din UE.

Cu o zi înainte, Michel declarase că, personal, este în favoarea furnizării de tancuri de către Occident Ucrainei.

"Vom lucra cu statele membre pentru ca acest lucru să se întâmple", a declarat pentru Reuters un oficial UE, consilier al lui Michel. "Înaintea summitului UE-Ucraina, cel mai bine este să stabilim împreună cu Zelenski care este cel mai urgent necesar şi unde ne putem spori sprijinul", a precizat oficialul.

Într-o mişcare geopolitică majoră, UE a acordat anul trecut Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare. Kievul va avea nevoie însă de reforme suplimentare privind statul de drept pentru a putea adera la blocul comunitar imediat după încheierea războiului, a mai spus oficialul citat de Reuters.

În timp ce se apropie un an de la invazia rusă din Ucraina, UE a decis să acorde Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 18 miliarde de euro în 2023 şi ia în considerare adăugarea tancurilor germane Leopard pe lista de arme pe care le furnizează deja Kievului. Totodată, blocul european analizează un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

UE sprijină, de asemenea, anchetele privind presupusele crime de război comise în timpul invaziei ruseşti şi susţine crearea unui tribunal internaţional special pentru a urmări în justiţie conducerea politică şi militară a Rusiei pentru abuzurile comise în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.