Preşedintele chilian Sebastián Piñera a anulat summit-urile Asia-Pacific (APEC), programat pentru noiembrie, şi COP25 pe probleme climatice, programat pentru decembrie, având în vedere că ţara se confruntă cu cele mai ample şi violente proteste de la finalul dictaturii Pinochet, în 1990.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piñera a făcut anunţul miercuri, după 12 zile de demonstraţii masive la care au luat parte milioane de oameni protestând faţă de inegalitatea economică, potrivit TVE. 

„A fost o decizie foarte dificilă, una care ne-a durut, pentru că înţelegem importanţa APEC şi COP25 pentru Chile şi lume”, a spus Piñera într-o scurtă intervenţie de la palatul La Moneda din Santiago. Preşedintele a apărut alături de ministrul Mediului, Carolina Schmidt, şi de ministrul de Externe, Teodoro Ribera.

El a adăugat că Chile regretă „problemele şi inconvenienţele create de această decizie pentru APEC şi COP”. „Ca preşedinte al chilienilor, întotdeauna trebuie să pun înainte problemele şi interesele chilienilor, nevoile, dorinţele şi speranţele lor”. 

Discuţiile despre climă, programate între 2 şi 13 decembrie, urmau să fie axate pe situaţia Oceanului Planetar şi pe reducerea emisiilor.

Summit-ul de cooperare economică APEC urma să aducă laolaltă 21 de lideri mondiali, între care preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping, pe 16 şi 17 noiembrie. 

Potrivit celor mai recent cifre oferite de autorităţi, 22 de persoane au murit în confruntările de stradă din Chile dintre protestatari şi forţele de ordine. Sute de oameni au fost răniţi şi mai multe mii arestaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.