Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a atras atenţia, în discursul său despre starea Uniunii, că Europa trebuie să fie o „uniune a egalităţii”, evocând cazurile de rujeolă soldate cu decese din România şi Italia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 “Într-o Uniune a egalilor nu pot exista cetăţeni de categoria a doua. Este inacceptabil ca, în 2017, să există în continuare copii care mor de boli ce ar fi trebuit eradicate de mult în Europa. Copii din România sau Italia trebuie să aibă acelaşi acces la vaccinuri antirujeolă ca şi ceilalţi copii din Europa. Fără doar şi poate. De aceea lucrăm cu toate statele membre să suţinem eforturile naţionale de vaccinare. Decese evitabile nu trebuie să aibă loc în Europa”, a subliniat el.

În România, numărul îmbolnăvirilor de rujeolă este de peste 9100, fiind înregistrate 34 de decese.

Liderul Executivului UE a insistat asupra egalităţii dintre membrii blocului comunitar în toate aspectele. Astfel, el a atras atenţia şi că, într-o “Uniune a egalilor. Nu trebuie să existe muncitori de mâna a doua”. “Muncitorii ar trebui să câştige acelaşi salariu, pentru aceeaşi muncă, în acelaşi loc. De aceea, Comisia a propus reguli noi privind detaşarea muncitorilor. Trebuie să ne asigurăm că toate regulile UE privind mobilitatea forţei de muncă sunt impuse într-o mod corect, simplu şi eficient de către un nou organism european de inspecţie şi impunere”, a apreciat preşedintele CE.

În aceste condiţii, el a apreciat că “pare absurd că avem o Autoritate Bancară care să supraveghereze standardele bancare, dar nu şi o Autoritate comună pentru Muncă, să asigure corectitudinea pe piaţa noastră liberă”. „Vom crea una”, a adăugat el.

Discursul despre ”starea Uniunii” Europene a fost instaurat prin Tratatul de la Lisabona. Cu această ocazie, începând din 2010 încoace, preşedintle în funcţie al Comisiei Europene se adresează eurodeputaţilor, în faţa cărora prezintă bilanţul anului trecut şi liniile directoare ale acţiunii sale în anul următor.

Această reuniune, stabilită în septembrie, marchează totodată începerea sesiunii parlamentare europene.

La 14 seprembrie, la o zi după discurs, Juncker se întâlneşte în direct, pe YouTube, cu cetăţeni europeni, pentru a le răspunde la întrebări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.