Preşedintele azer Ilham Aliev refuză să ia parte la o reuniune cu premier armean Nikol Paşinian - prevăzută joi în Spania şi găzduită de către Uniunea Euroepană (UE) -, din cauza susţinerii puternice a Armeniei de către europeni, declară miercuri un oficial azer AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Azerbaidajnul ”nu a considerat necesar să participe la negocieri în acest format”, la Granada, declară acest oficial sub protecţia anonimatului, confirmând informaţii de presă în acest sens.

Astfel, preşedintele Ilham Aliev nu se va duce în Spania, aşa cum s-a prevăzut, anunţă el.

El denunţă o ”atmosferă antiazeră care s-a format” după recenta victorie-fulger a Baku împotriva separatiştilor armeni din Nagorno Karabah.

Acest oficial citează ”declaraţii proarmene ale conducătorilor francezi”, o vizită a ministrului de Externe francez Catherine Colonna în Armenia şi ”anunţurile acesteia despre furnizarea de armament şi muniţie”, dar şi ”acuzaţii formulate ieri (marţi) împotriva Azerbaidjanului de către preşedintele Consiliului European Charles Michel”.

Catherine Colonna a anunţat marţi seara că Parisul şi-a ”dat acordul” unei livrări de material militar Armeniei, care vrea să se apere de vecinul său azer.

Şefa diplomaţiei franceze nu a precizat despre ce echipament militar este vorba, însă a dat asigurări că Parisul va acţiona ”în acest domeniu cu spirit de responsabilitate faţă de o parte şi de alta şi fără niciun spirit de escaladare”.

Premierul francez Elisabeth Borne a anunţat că vrea un ”plan european de sprijin” al Armeniei.

Armenia şi Azerbaidjanul au luptat în două războaie, la dislocarea URSS şi în toamna lui 2020, pentru a prelua controlul encalvei separatiste azere Nagorno Karabah.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.