Preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez, a lansat miercuri o procedură parlamentară de destituire a Curţii Supreme, o nouă etapă în conflictul dintre guvern şi sistemul judiciar pe care doreşte să îl reformeze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Alberto Fernandez (peronist, centru-stânga) a înaintat oficialilor din Camera Deputaţilor o cerere de "proces politic" împotriva Curţii Supreme, solicitând o "procedură legislativă rapidă". Mişcarea, mai degrabă cu un simbolism puternic, nu are aproape nicio şansă de reuşită.

Deputaţii trebuie mai întâi să aprobe principiul unei anchete. Ancheta, dacă are loc, este efectuată în termen de 60 de zile de către o comisie parlamentară.

Este nevoie de aprobarea a două treimi din fiecare cameră pentru a pune oficial sub acuzare şi apoi pentru a-i demite pe cei patru judecători ai Curţii Supreme de Justiţie. Coaliţia de centru-stânga aflată la guvernare nu are o majoritate absolută nici în camera inferioară, nici în Senat, chiar dacă este cel mai mare grup din aceste camere.

Iniţiativa şefului statului intervine în urma unei decizii din decembrie a Curţii Supreme, puternic contestată de guvernul central, care a majorat proporţia din veniturile fiscale federale pe care ar trebui să o primească capitala Buenos Aires, al cărei primar este opozantul de centru-dreapta Horacio Larreta. Preşedintele a acuzat instanţa că "intervine în mod arbitrar în sferele de competenţă exclusive ale celorlalte puteri" ale statului. El a denunţat o "judecată politică, legată de un an electoral", întrucât Horacio Larreta este un candidat serios la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru sfârşitul anului 2023.

La rândul său, Horacio Larreta l-a acuzat pe Alberto Fernandez că "încalcă ordinea instituţională şi atacă statul de drept şi democraţia" prin atacul asupra judecătorilor. Tabăra guvernamentală "vrea să treacă peste lege şi să schimbe arbitrul", a denunţat el, asigurând că opoziţia va obstrucţiona procedura.

De la începutul mandatului său în 2019, Alberto Fernandez a încercat în zadar să reformeze sistemul judiciar, care este în mare parte discreditat şi pe care guvernul şi opoziţia se acuză reciproc că îl folosesc în scopuri politice. Potrivit unui sondaj realizat la jumătatea anului 2022, peste 78% dintre argentinieni au o imagine "negativă" sau "foarte negativă" despre funcţionarea sistemului lor de justiţie.

CITEȘTE ȘI Argentina, ţara cu cei mai buni fotbalişti din lume, are guvernanţi tot mai slabi - analiză „The Economist”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.