Preşedintele Statelor Unite Barack Obama va începe duminică o vizită istorică în Cuba, pentru a confirma reînnodarea relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Havana, după decade pline de tensiune între cel mai puternic stat din lume şi mica ţară insulară care i-a rezistat. Liderul SUA va cere respectarea drepturilor civile în faţa poporului cubanez la aproape 90 de ani de la vizita ultimului preşedinte, Calvin Coolidge.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit The Guardian, întreaga familie prezidenţială va călători duminică la Havana. Vizita istorică se va concentra asupra unor momente cheie, precum discursul lui Barack Obama în faţa poporului cubanez, care va fi transmis în direct de televiziunea de stat, un summit cu Raul Castro, dar şi un moment de repaus, când liderii celor două state vor urmări un meci de baseball. Jocul de baseball este un simbol atât pentru naţionalismul cubanez, cât şi pentru cel american, o punte între cele două ţări.

De asemenea, liderul de la Washington va avea o întâlnire privată cu disidenţii cubanezi, dar şi un moment de omagiere a Bisericii Catolice, care a intermediat discuţiile diplomatice cu Havana şi a permis redeschiderea relaţiilor dintre cele două state în iulie 2015.

Vizita preşedintelui reprezintă finalizarea unui proces care a început cu anunţul istoric de reînnodare a relaţiilor, de la finele anului 2014. Atunci, liderii celor două state s-au întâlnit pentru a-şi anunţa intenţia de a pune capăt embargoului care este în vigoare din perioada Războiului Rece.

Obama va fi sub presiune pentru a demostra că decizia sa de a redeschide canalul diplomatic va avea efecte reale în ceea ce priveşte reformarea statului insular. În pregătirea vizitei istorice, preşedintele a discutat cu mai mulţi cubanezi americani proemineţi, pentru a stabili care sunt speranţele şi îngrijorările acestora cu privire la reînnodarea relaţiilor.

Preşedintele va fi însoţit de mai mulţi afacerişti americani, care vor demonstra ce pot aduce investiţiile americane în insula lovită de o criză economică prelungită, dar şi de senatori republicani.

Vizita lui Barack Obama a stârnit un val de critici în rândul republicanilor, care au susţinut că este o greşeală să îţi arăţi sprijinul faţă de regimul dictatorial al familiei Castro. Liderul de la Casa Albă a fost criticat şi de prezidenţiabilii republicani Ted Cruz şi Marco Rubio, ambii descendenţi ai unor imigranţi cubanezi, care au susţinut că vizita de stat la Havana este o greşeală. Însă, în ciuda criticiilor, Obama se va prezenta în faţa poporului cubanez pentru a cere respectarea drepturilor civile, promiţând în schimb că SUA nu va mai căuta să schimbe regimul Castro, pentru a aduce la putere un lider democrat.

Marţi, SUA şi Cuba au semnat un acord pentru a permite zboruri comerciale directe între cele două state, un acord ce duce la normalizarea relaţiilor, ceea ce urmăreşte şi Barack Obama. Însă, executivul cubanez, deşi este încântat de vizita liderului de la Washington, nu doreşte implicarea americanilor în treburile politice interne.

Criticii lui Obama l-au acuzat că oferă prea multe în schimbul a prea puţine concesii din partea liderilor cubanezi şi că face un “dans al victoriei” prematur.

Pe de altă parte, administraţia Obama insistă că această atitudine este în beneficiul poporului cubanez şi va deschide insula pentru afacerile americane – deşi liderii cubanezi au implementat lent reformele economice necesare.

Deocamdată, embargoul comercial impus de SUA asupra Cubei în urmă cu decenii rămâne în vigoare şi sunt puţine şanse ca legislativul american să îl ridice prea curând, având în vedere majoritatea republicană din Senat.

Washington-ul a pus capăt relaţiilor diplomatice cu Havana în 1961, înainte de a sprijini, în acelaşi an, Invazia din Golful Porcilor. Un moment de maximă tensiune între cele două state a fost anul 1962, când criza rachetelor din Cuba a adus lumea la un pas de declanşarea unui al treilea război mondial. Relaţiile americano-cubaneze au rămas tensionate în timpul regimului lui Fidel Castro, mai ales după impunerea embargoului în 1962, care a fost întărit de fiecare ocupant de la Casa Albă, în special de către George W. Bush.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.