Preşedintele Barack Obama intenţionează să prezinte viziunea sa asupra relaţiilor SUA-Cuba într-un discurs pe care îl va rosti marţi, cu ocazia vizitei istorice pe care o va face la Havana, în cursul căreia intenţionează să facă “ireversibilă” deschiderea Washingtonului faţă de fostul său inamic din timpul Războiului Rece, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de vizita de trei zile al ui Obama, consilierul adjunct pentru securitate naţională, Ben Rhodes, şi-a exprimat speranţa că discursul de marţi va fi transmis pe toată insula şi a precizat că Guvernul cubanez nu a ridicat obiecţii în această privinţă.

Obama, care va fi primul preşedinte american care va merge în Cuba în ultimii 88 de ani, va ajunge duminică la Havana, iar luni se va întâlni cu preşedintele cubanez Raul Castro. În cursul serii va avea loc un “eveniment de presă” comun şi un dineu de stat.

Marţi, liderul de la Casa Alba se va întâlni cu disidenţii cubanezi, inclusiv activişti cunoscuţi pe care îi va alege chiar el, a precizat Rhodes.

Deşi unii lideri cubanezi consideră aceste întâlniri un amestec în afacerile interne ale insulei, consilierul american a precizat că nu are motive să creadă că Guvernul va împiedica vreunul dintre invitaţi să participe.

“Dacă vor exista impedimente la această întâlnire, vom fi foarte clari în această privinţă”, a subliniat oficialul.

El a refuzat să precizeze cine va participa la discuţii.

Obama merge la Havana la numai câteva zile după anunţarea unor măsuri noi care facilitează vizitele americanilor în Cuba şi care ajută insula să se implice mai mult în comerţul internaţional.

Criticii lui Obama l-au acuzat că oferă prea multe în schimbul a prea puţine concesii din partea liderilor cubanezi şi că face un “dans al victoriei” prematur.

Pe de altă parte, administraţia Obama insistă că această atitudine este în benefiiciul poporului cubanez şi va deschide insula pentru afacerile americane – deşi liderii cubanezi au implementat lent reformele economice necesare.

Deocamdată, embargoul comercial impus de SUA asupra Cubei în urmă cu decenii rămâne în vigoare şi sunt puţine şanse ca legislativul american să îl ridice prea curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.