Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a cerut Rusiei să nu mai recruteze cetăţeni sârbi pentru a lupta alături de mercenarii Grupului Wagner în Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aleksandar Vučić a criticat site-urile ruseşti şi grupurile de social media care publică anunţuri în limba sârbă în care grupul privat de mercenari solicită voluntari care să i se alăture.

"De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe cineva din Serbia, când ştiţi că este împotriva reglementărilor noastre?" a declarat Vucic luni seara, într-o emisiune difuzată de postul de televiziune Happy TV din Belgrad.

Voluntarii sârbi au luat parte la lupte alături de forţele pro-ruse în Ucraina în 2014 şi 2015. Nimeni nu are o idee clară a numărului exact, dar probabil zeci de sârbi s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, spun observatorii. Legea sârbă interzice însă cetăţenilor săi să participe la conflicte în străinătate şi mai multe persoane au fost condamnate pentru acest lucru.

Ministrul sârb al apărării Milos Vucevic i-a avertizat, de asemenea, pe sârbi să nu li se alăture ruşilor în războiul împotriva Ucrainei. "Acest lucru va avea consecinţe juridice odată ce vor putea fi traşi la răspundere în faţa organelor de stat", a declarat Vucevic pentru Radio Europa Liberă.

Preşedintele Aleksandar Vučić a negat şi informaţiile potrivit cărora Grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, un aliat al lui Vladimir Putin, ar avea o reprezentanţă în Serbia, unde mai multe organizaţii pro-Kremlin şi ultranaţionaliste au susţinut invadarea Ucrainei.

După aceste declaraţii făcute de preşedintele sârb luni seara, agenţia rusă de ştiri RIA a difuzat, marţi, imagini video cu doi bărbaţi mascaţi, despre care a spus că sunt voluntari sârbi care participă la un curs de antrenament cu arme în regiunea Zaporojie din Ucraina.

Serbia este candidată la aderarea la UE, principalul său partener comercial şi investitor, dar este şi aliatul tradiţional al Rusiei, cu care împărtăşeşte originile slave şi credinţa ortodoxă.

Deşi a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei, la ONU şi la alte câteva forumuri internaţionale, Belgradul a refuzat, pe de altă parte, să impună sancţiuni Moscovei.

Serbia este în întregime dependentă de importurile de gaze din Rusia, iar retailerul său de petrol NIS este deţinut de compania rusă Gazprom.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.