Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat sâmbătă, în încercarea de a impulsiona negocierile de pace cu talibanii, că Guvernul său este gata să discute organizarea de noi alegeri, insistând că oricare nou Executiv ar trebui să fie format printr-un proces democratic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Transferul de putere prin alegeri nu este un principiu de negociat pentru noi”, le-a spus el parlamentarilor în deschiderea sesiunii de la Kabul, citează Reuters. „Suntem pregătiţi să discutăm organizarea de alegeri libere, corecte şi incluzive sub auspiciile comunităţii internaţionale. Putem de asemenea vorbi despre o dată a alegerilor şi să ajungem la o concluzie”.

Săptămâna trecută, preşedintele Ghani s-a întâlnit cu trimisul special american în Afganistan, Zalmay Khalilzad, pentru a discuta modul în care pot fi repornite negocierile de pace cu reprezentanţii talibanilor în Qatar.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a început o analiză a strategiei pentru Afganistan, incluzând acordul la care a fost ajuns cu talibanii la începutul anului 2020, care a demarat negocierile de pace dintre insurgenţi şi Guvernul afgan.

Potrivit oficialilor afgani şi diplomaţilor occidentali, Khalilzad a vehiculat, în vizita sa la Kabul, varianta stabilirii unui guvern interimar după ce a adus laolaltă, în afara ţării, liderii celor două părţi pentru discuţii.

Ghani, ales în urmă cu doi ani, a precizat însă că singurul mod de a forma un Guvern este prin alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.