Preşedinta estonă Kersti Kaljulaid a respins vineri diagnosticul ”morţii cerebrale” a NATO pus de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este ”cel mai bun sistem pe care-l avem”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu nu pot să împărtăşesc această opinie”, a reacţionat Kersti Kaljulaid la postul France 24 şi Radio France Internationale (RFI), referindu-se la recenta declaraţie a preşedintelui francez, care a provocat numeroase critici.

”Acesta este cel mai bun sistem pe care-l avem. Este singurul care ne protejează pe toţi în acest moment”, a insiatat preşedinta estonă, a cărei ţară se învecinează cu Rusia.

”Europenii trebuie să-şi asume mai multe responsabilităţi în securitatea Europei, iar asta este ceea ce încercăm să facem în NATO şi în UE”, a pledat ea.

Estonia are ca principiu ”să contribuie la securitatea comună”, prin intervenţii, în trecut, în Afganistan sau Irak, a subliniat Kersti Kaljulaid.

Tallinnul a anunţat recent că intenţionează să dubleze numărul militarilor estoni - 50 în prezent - care participă la Operaţiunea antijihadistă Barkhane, condusă de Franţa, în Mali.

”Suntem alături de francezi în Operţaiunea Barkhane pentru a contribui la securitatea europeană, Nu vrem să fim consumatori de securitate. Vedem acest lucru ca pe un parteneriat şi cooperăm cu aliaţii noştri dacă este nevoie”, a adăugat ea.

Estonia, cu 1,3 milioane de locuitori şi un stat membru al Uniunii Europene, a trimis de asemenea 50 de militari în Republica Centrafricană, în 2014, în cadrul unei misiuni militare europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.