Presa turcă a publicat luni noi informaţii care-l implică pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, în uciderea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, cu o zi înainte de dezvăluirile promise de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit cotidianului turc Yeni Safak, bărbatul prezentat ca fiind şeful comandoului saudit de 15 agenţi trimişi la Istanbul să-l omoare pe jurnalist s-a aflat în contact direct cu biroul lui MBS după ”asasinat”.

Bărbatul respectiv este Maher Abdulaziz Mutreb, un membru al gărzii apropiate a lui MBS, care poate fi văzut în imagini surprinse de camere de supraveghere, dfuzate de presa turcă, în timp ce soseşte la consulatul saudit, iar apoi în faţa reşedinţei consulului în ziua dispariţiei lui Khashoggi, 2 octombrie.

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a declarat duminică faptul că Jamal Khashoggi a fost victima unui ”omor”, evocând o ”operaţiune neautorizată” de către putere, despre care MBS ”nu a fost informat”.

În cotidianul Hurriyet, un editorialist apropiat puterii turce, Abdulkadir Selvi, afirmă că jurnalistul a fost condus imediat către biroul consulului, la sosirea sa la consulat, unde a fost ”strangulat” de agenţii saudiţi. ”Asta a durat între şapte şi opt minute”.

Corpul a fost ”tăiat în 15 bucăţi” de către un medic legist care făcea parte din comandoul saudit, a adăugat Selvi, potrivit căruia cadavrul dezmembrat a fost scos din consulat, dar se află într-un loc pe care Istanbulul încă nu-l cunoaşte.

”Dacă prinţul moştenitor nu dă socoteală şi nu este înlăturat din post, nu vom încheia acest dosar”, a continuat influentul cronicar.

Recunoaşteri - pătate de contradicţii - ale Riadului cu privire la circumstanţele morţii jurnalistului continuă să provoace un val de scepticism în lume.

Riadul a anunţat destituirea atât a numărului doi al serviciilor saudite de informaţii, generalul Ahmed al-Assiri, şi altor trei conducători de rang înalt din cadrul acestor servicii, cât şi a unui consilier ”de presă” al curţii regale, Saud al-Qahtani. În total 18 suspecţi saudiţi au fost reţinuţi.

Însă analişti occidentali au văzut în aceste destituiri şi arestări o încercare de a desemna ţapi ispăşitori şi de a-l cruţa pe prinţul moştenitor, considerat cel mai puternic om în regat.

Sub titlul ”laţul se strânge în jurul prinţului moştenitor”, Yeni Safak afirmă că şeful comandoului l-a sunat ”în patru rânduri pe directorul biroului prinţului moştenitor, Bader Al-Asaker” după moartea lui Khashoggi. ”Cel puţin unul dintre apeluri a fost efectuat din biroul consului general”, a adăugat ziarul, care nu-şi precizează sursele.

Mutreb a sunat, de asemenea, la ”un număr american”, care ar putea să-i aparţină lui Khaled bin Salman, fratele lui MBS şi ambasadorul regatului la Washington.

”ÎNTREGUL ADEVĂR”

Aceste dezvăluiri au loc cu o zi înainte de o intervenţie foarte aşteptată a lui Erdogan, în cursul căreia el a promis să dezvăluie ”întregul adevăr” despre moartea lui Khashoggi.

Erdogan a discutat la telefon, în noaptea de duminică spre luni, cu omologul său american Donald Trump, la scurt timp după publicarea unui interviu în care acesta din urmă a denunţat ”minciuni” şi a apreciat că versiunile prezentate de Riad ”merg în toate sensurile”.

Într-un comunicat comun, Londra, Parisul şi Berlinul au apreciat, duminică, faptul că există ”o nevoie urgentă de clarificare” a circumstanţelor morţii ”inacceptabile” a jurnalistului, în vârstă de 60 de ani.

Autorităţile saudite au recunoscut într-un final, sâmbătă, după ce au susţinut că jurnalistul a ieşit în viaţă din consulat, că Jamal Khashoggi a fost ucis.

Procurorul general a declarat atunci că decesul a avut loc în urma ”unei cerţi şi unei încăierări cu lovituri de pumni” între agenţi saudiţi şi Khashoggi, însă alţi oficiali au declarat că jurnalistul a fost ”strangulat”.

Într-o nouă contradicţie, Jubeir a declarat, în interviul pe care l-a acordat Fox News, că autorităţile saudite ”nu ştiu cum, în detaliu” a murit jurnalistul, vorbind însă despre ”omor”.

În afara unei crize de credibilitate, acest scandal internţaional a condus la boicotarea, de către conducători occidentali şi de firme internaţionale, a unei mari conferinţe economice, dragi prinţului moştenitor, prevăzută la Riad începând de marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.