Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Lyman a fost că "inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice", transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Forţele ruseşti s-au retras din Lyman, un oraş strategic pentru operaţiunile sale din estul ţării, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, la doar o zi după anexarea de către Moscova a regiunii, declarată ilegală de Occident.
 
"În legătură cu crearea unei ameninţări de încercuire, trupele aliate au fost retrase din aşezarea Krasny Liman către linii mai avantajoase", a declarat ministerul pe Telegram, folosind numele rusesc al oraşului Lyman.
 
Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei a fost că "inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice".
 
Retragerea marchează cel mai semnificativ câştig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea nord-estică Harkov, luna trecută.
 
Anunţul Rusiei vine la doar câteva ore după ce forţele ucrainene au declarat că au încercuit trupele ruseşti în oraş, care se află în districtul Kramatorsk din Doneţk.
 
Forţele ucrainene au declarat sâmbătă că au intrat în Stavky, un sat învecinat cu Lyman, potrivit lui Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt militar al grupării estice a forţelor ucrainene. "Gruparea rusă din zona Lyman este încercuită. Aşezările Yampil, Novoselivka, Shandryholove, Drobysheve şi Stavky sunt eliberate. Măsurile de stabilizare sunt în curs de desfăşurare acolo", a declarat Cherevatyi într-o conferinţă de presă televizată sâmbătă dimineaţa.
 
"Eliberarea] lui Lyman este importantă, pentru că este un alt pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Aceasta este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna şi Severodonetsk. Prin urmare, la rândul său, este foarte important din punct de vedere psihologic", a spus el.
 
Cherevatyi a declarat că acţiunile trupelor ucrainene dau tonul pentru "a rupe cursul acestor ostilităţi".
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.