Presa din China a atacat SUA în urma arestării lui Meng Wanzhou, şefa operaţiunilor financiare de la Huawei, acuzând Washingtonul că face uz de „huliganism” pentru a ataca compania chineză, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China Daily a informat că arestarea lui Wanzhou pare să facă parte din eforturile SUA de a controla compania, care este cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicaţii din lume, precum şi al doilea cel mai mare producător de telefoane mobile.

„Ce este fără îndoială este că SUA încearcă să facă ce poate pentru a controla extinderea Huawei la nivel mondial deoarece compania este un exemplu pentru companiile competitive de tehnologie din China”, se arată în editorialul publicat în China Daily.

Tabloidul de stat Global Times a relatat: „Evident, Washingtonul recurge la o abordare oribilă pentru că nu poate opri avansul tehnologiei 5G a Huawei”.

Retorica vine după ce presa din Japonia a informat că Tokyo va interzice achiziţiile de produse de telecomunicaţii de la Huawei în urma temerilor privind scurgerile de informaţii şi atacurile cibernetice. Anterior, guvernul american a interzis achiziţionarea de echipamente Huawei.

China a cerut eliberarea imediată a lui Meng, fiica fondatorului Huawei Ren Zhengfei, cel care a fost şi ofiţer în armata chineză. Meng a fost reţinută în Vancouver pe 1 decembrie şi ar putea fi extrădată în SUA, arestarea ei fiind în legătură cu încălcarea sancţiunilor SUA împotriva Iranului, conform presei.

Beijingul a cerut Canadei şi SUA să clarifice imediat motivele pentru care a fost reţinută Meng şi să o elibereze imediat. Ambasada Chinei în Canada a acuzat încălcări are drepturilor omului.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că arestarea lui Meng nu este una politică: „Bineînţeles că nu există nicio implicare la nivel politic în decizie pentru că respectăm independenţa proceselor juridice”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.