Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunţat marţi dimineaţă că forţele aeriene turce au luat parte la bombardamentele coaliţiei internaţionale asupra bastionului jihadiştilor Statului Islamic de la Mosul. Declaraţia premierului turc are loc la doar o zi după lansarea ofensivei forţelor guvernamentale irakiene şi kurzilor peshmerga asupra metropolei din nordul Irakului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimele trei săptămâni, relaţiile bilaterale turco-irakiene s-au răcit considerabil, după ce premierul irakian a denunţat prezenţa îndelungată a unităţilor militare turce în nordul Irakului.

Bagdadul a cerut ca forţele turce să nu participe la operaţiunea de recurerire a bastionului jihadist, în vreme ce Ankara a susţinut că nu va lua parte la o asemenea operaţiune militară de mare amploare alături de militanţii kurzi. Însă, după lansarea ofensivei de eliberare a metropolei, preşedintele Erdogan a anunţat că forţele turce nu vor lipsi de la raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale a Statelor Unite.

Forţele guvernamentale irakiene au lansat în noaptea de duminică spre luni o ofensivă pentru eliberarea bastionului Mosul de sub controlul jihadiştilor Statului Islamic. Operaţiunea militară este susţinută aerian de coaliţia internaţională coordondată de Statele Unite. Asaltul asupra metropolei, cu până la 1,5 milioane de locuitori, este cea mai amplă operaţiune lansată de armata irakiană după retragerea forţelor americane în urmă cu cinci ani.

Circa 30.000 de militari ai forţelor guvernamentale irakiene, kurzi peshmerga şi combatanţi sunniţi iau parte la ampla operaţiune militară împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

Metropola Mosul este situată în procincia irakiană Ninive. De asemenea, localitatea cu o populaţie de până la 1,5 milioane de locuitori reprezintă cea mai mare metropolă controlată complet de jihadiştii ISIS.

Bătălia pentru eliberarea metropolei va fi decisivă în lupta de îndepărtare a grupării ISIS din Irak.

De asemenea, metropola Mosul este cunoscută drept un bastion al teroriştilor sunniţi, fiind controlat în trecut de gruparea Al-Qaeda, înainte de a ajunge sub controlul jihadiştilor ISIS.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a avertizat că până la 100.000 de civili irakieni ar putea să invadeze în următoarele săptămâni frontierele siriene şi turce, tocmai pentru a scăpa din calea ofensivei.

”Reprezentanţii UNHCR sunt extrem de îngrijoraţi cu privire la evenimentele din Mosul. Până la 100.000 de civili ar putea să fugă în Siria şi Turcia. Am lansat planuri de pregătire pe teritoriul sirian, pentru acomodarea a până la 90.000 de refugiaţi de război”, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

De asemenea, organizaţia a lansat un apel internaţional pentru alocarea de fonduri adiţionale în valoare de 61 de milioane de dolari. Această sumă va fi folosită pentru a asigura corturi, articole pentru iarnă şi cuptoare în taberele de migranţi pentru refugiaţii irakieni din Siria şi Turcia.

Organizaţia Internaţională pentru Migrabţi (IOM) a atras atenţia că zeci de mii de civili irakieni blocaţi în metropolă, ar putea să fie folosiţi drept scuturi umane în schimbul de focuri dintre armata irakiană şi jihadiştii Statului Islamic.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.