Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat joi după-amiază că are de gând să întărească forţele aeriene naţionale de la începutul anului viitor, prin achiziţionarea de avioane, elicoptere şi echipamente de zbor atât din Rusia, cât şi din Uniunea Europeană. Serbia a reuşit să menţină în ultimii ani un echilibru între relaţiile cu Bruxelles, fără să provoace mânia Moscovei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Belgradul reuşeşte să menţină un echilibru fragil între aspiraţiile sale europene, parteneriatul cu NATO şi o veche alianţă politică, etnică şi religioasă cu Rusia, care rezistă de câteva secole în ciuda tuturor obstacolelor.

Serbia speră să adere la blocul comunitar în viitorul apropiat şi-a participat la mai multe programe de parteneriat cu NATO, însă nu are nicio ambiţie de a adera la blocul militar occidental, care rămâne extrem de nepopular în rândul sârbilor, ca urmare a campaniei de bombardare din 1999.

Belgradul este curtat de statele vestice, care încearcă să-i integreze pe sârbi încă din 2000, după căderea regimului lui Slobodan Miloşevici. Însă Serbia îşi negociează aderarea la UE, iar blocul comunitar reprezintă principalul partener comercial şi finanţator extern al sârbilor.

Însă, tendinţele pro-NATO ale sârbilor rămân precaute, pentru că riscă să pună în pericol vechea prietenie cu Kremlinul, care îşi doreşte să-şi întărească influenţa în regiune în detrimentul blocului militar occidental.

Sârbii vor primi anul viitor şase avioane de vânătoare MIG-29 donate de către Rusia. Belgradul va finanţa revizia avioanelor, care mai pot fi utilizate în condiţia actuală pentru o perioadă de doi ani.

Premierul Vucic a precizat că costul total al reviziei va fi anunţat înainte de vizita sa de săptămâna viitoare de la Moscova, unde va purta discuţii cu omologul Dimitri Medvedev.

”Noi plănuim să aducem până în martie MIG-urile... apoi le vom extinde perioada de utilizare până la 14 ani”, a declarat liderul de la Belgrad.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunţat potenţiala donaţie în timpul unei vizite la Belgrad.

Armata sârbă se bazează în proporţie de aproximativ 80% pe tehnologie sovietică, o moştenire lăsată de Armata Poporului Iugoslaviei.

Războaiele prelungite din anii '90 au avut un impact negativ asupra forţelor aeriene, iar avioanele de luptă MIG-21 au fost scose din serviciu din cauza uzurii avansate.

Bugetul militar pentru anul viitor se ridică la 51 de miliarde de dinari - aproximativ 494,31 milioane de euro - adică 1,39% din PIB.

De asemenea, sârbii vor cumpăra alte nouă aeronave produse de către Airbus Helicopters. UE a acceptat să doneze şi patru elicoptere Serbiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.