Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, care a fost primit joi într-o audienţă la Vatican, l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze Ucraina şi i-a cerut ajutorul în vederea repatrierii copiilor ucraineni răpiţi în Rusia de forţe ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”L-am invitat pe Sanctitatea Sa să viziteze personal Ucraina”, a declarat Denîs Şmîhal în faţa presei străine, la Roma, după ce a fost primit de către şeful Bisericii Catolice.

”PLAN DE PACE”

În cursul acestei audienţe, ”am discutat despre planul de pace” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ”şi despre diverse măsuri pe care Vaticanul le poate lua să ne ajute să realizăm acest plan”, a declarat şeful Guvernului de la Kiev.

”Am cerut, de exemplu, participarea şi asistenţa Vaticanului, a Sanctităţii Sale, în vederea întoarcerii în Ucraina a copiilor, dintre care unii sunt orfani, care au fost transferaţi cu forţa în principal în Rusia”, a declarat Denîs Şmîhal.

Autorităţile de la Kiev estimează că peste 16.000 de copii ucraineni au fost ”răpiţi” şi duşi în Rusia, de la începutul invaziei Ucrainei, la 24 februarie 2022, iar majoritatea acestor copii a fost plasată în familii.

Moscova respinge aceste acuzaţii şi susţine că a ”salvat” copii ucraineni îndepărtându-i de confruntări armate şi că a implementat proceduri în vederea reunirii copiilor cu familiile lor.

La 17 martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare istoric pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, ”presupus responsabil de crima de război de deportare ilegală” a unor minori ucraineni ”din zone ocupate în Ucraina către Federaţia rusă”.

”DISCUŢII CORDIALE”

Vaticanul a difuzat un scurt comunicat, în urma audienţei acordate de către Papa Francisc lui Denîs Şmîhal, în care anunţă că ”discuţii cordiale” ale acestuia cu cei mai apropiaţi colaboratori ai Papei au vizat ”diverse probleme legate de Războiul din Ucraina, iar o atenţie specială s-a acordat aspectului umanitar şi eforturilor de restabilire a păcii”.

Jorge Bergoglio şi-a multiplicat, încă din februarie 2022, îndemnurile la pace în Ucraina şi condamnă cu forţă războiul ”absurd şi crud”.

În pofida unor propuneri de mediere, diplomaţia Sfântului Scaun nu a reuşit să se impună în acest conflict.

Papa are în vedere să se ducă la Kiev şi la Moscova, un plan care nu a fost pus în aplicare până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.