Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunţat marţi dimineaţă că parlamentarii turci vor vota până la finele săptămânii prelungirea stării de urgenţă pentru o perioadă suplimentară de trei luni. Anunţul vine după atacul armat sângeros de la clubul Reina, însă starea de urgenţă a fost iniţial implementată după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actuala stare de urgenţă permite executivului să implemeteze legi fără aprobarea parlamentarilor şi să suspende anumite drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor din Turcia.

Ankara l-a acuzat în repetate rânduri pe clericul islamist Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat împotriva lui Erdogan.

Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor. De asemenea, până la 32.000 de suspecţi au rămas până în prezent în custodia autorităţilor turce pentru implicarea în lovitura de stat.

Occidentul a criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor turce să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti. Însă, autorităţile susţin că dimensiunea campaniei guvernamentale este justificată, având în vedere pericolul reprezentat de gulenişti pentru democraţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.