Premierul suedez Ulf Kristersson se declară joi pregătit să se întâlnească cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta, în urma unei invitaţii a acestuia din urmă la o discuţie despre aderarea Suediei la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Finalizarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO în Parlamentul ungar va crea o bază solidă în vederea avansării în relaţiile noastre bilaterale”, îi transmite Ulf Kristersson lui Viktor Orban într-o scrisoare pe care AFP scrie că a consultat-o.

Ungaria este ultimul stat membru NATO care nu a aprobat aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Premierul suedez afirmă în această scrisoare că va dori să discute despre acest subniect, la Budapesta, ”la un moment oportun” pentru ambele ţări.

”Vom avea de asemenea o oportunitate de a ne întâlni la importantul Consiliu al Uniunii Europene, la Bruxelles, la 1 februarie”, subliniază Ulf Kristersson.

Parlamentul turc a ratificat marţi seara adearea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, după 20 de luni de tătăgănări, iar Ungaria a devenit astfel ultimul stat membru NATO refrectar.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să promulge în mjod oficial acest text.

Budapesta, care şi-a exprimat susţinerea de principiu a aderării Suediei la NATO, tergiversează de luni de zile o ratificare şi îndeamnă Stockholmul să-şi înceteze politica de ”denigrare” a Guvernului ungar, pe care-l acuză de derive autoritariste.

Viktor Orban l-a invitat marţi pe omologul său suedez în Ungaria, evocând necesitatea ”construirii unei încrederi reciproce solide” printr-un ”dialog politic mai intens”.

Ministrul suedez de Extene a răspuns cu răceală acestei invitaţii, subliniind că Suedia ”nu are motive” să negocieze în prezent cu Ungaria.

O aderare la NATO necesită o ratificare a tuturor membrilor Alianţei Nord-Atlantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.