Premierul sud-coreean Han Duck-soo a declarat, miercuri, că Poliţia trebuie să explice răspunsul insuficient după ce a primit mai multe apeluri de urgenţă în orele dinaintea petrecerii de Halloween în care au murit peste 150 de persoane în Seul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezastrul de sâmbătă seara a provocat 156 de morţi şi 172 de răniţi, 33 fiind în stare gravă. Cel puţin 26 de cetăţeni din 14 ţări se numără printre morţi. 

 "Poliţia trebuie să efectueze inspecţii amănunţite şi să ofere o explicaţie clară şi transparentă publicului", a declarat Han la începutul televizat al unei reuniuni a unui grup operativ privind dezastrul. 

 Transcrierile apelurilor de urgenţă publicate marţi de poliţie au arătat primul avertisment privind o posibilă ”zdrobire mortală” cu aproximativ patru ore înainte de dezastru, apelantul solicitând ca poliţia să fie trimisă pe o alee unde petrecăreţii erau deja înghesuiţi perete în perete. 

Poliţia a primit alte 10 apeluri similare, apelanţii pledând cu o urgenţă şi o disperare tot mai mari. Ultimul apel a fost făcut cu doar câteva minute înainte ca oamenii de pe aleea îngustă şi în pantă să înceapă să cadă unii peste alţii.  

 Transcrierile par să confirme relatările martorilor, care au precizat că au văzut câţiva poliţişti care dirijau traficul pe drumul principal, dar puţini sau niciun poliţist pe aleile pietonale aglomerate şi pe străzile laterale. 

Aproximativ 100.000 de persoane s-au aflat sâmbătă în Itaewon, o zonă cunoscută pentru dealurile şi aleile sale înguste. În acel moment, acolo se aflau 137 de poliţişti, au declarat autorităţile. 

 Poliţia s-a deplasat la faţa locului pentru patru din cele 11 apeluri, a declarat un oficial al poliţiei pentru reporteri. Nu a fost imediat clar de ce nu au desfăşurat ofiţeri la celelalte apeluri sau ce măsuri de siguranţă au luat după ce au ajuns. 

 "Când cineva formează 112, este atunci când situaţia este foarte urgentă şi este nevoie disperată de ajutorul poliţiei sau de acţiune", a declarat Han, referindu-se la linia telefonică de urgenţă a poliţiei din Coreea de Sud. 

Publicarea transcrierilor a alimentat şi mai mult criticile privind paşii greşiţi ai poliţiei, care ar fi putut fi un factor cheie care a condus la dezastrul care a devenit cel mai mortal accident de la naufragiul unui feribot din 2014, în urma căruia au murit 304 persoane, în principal elevi de liceu, care s-au înecat pe fondul unor operaţiuni de salvare ratate. 

Parlamentarii din opoziţie au cerut demiterea imediată a şefului poliţiei naţionale şi a ministrului de interne. 

Comisarul general al poliţiei naţionale, Yoon Hee-keun, a recunoscut marţi că controlul mulţimii la locul accidentului a fost "inadecvat" şi a promis o anchetă internă amănunţită. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.