Premierul Theresa May nu are de gând să negocieze un acord de Brexit prin care Marea Britanie să rămână ”jumătate înăuntru şi jumătate pe dinafara” Uniunii Europene, iar aceasta ar urma să propună în mult aşteptatul discurs de marţi o ieşire completă, inclusiv din piaţa unică şi unitatea vamală cu UE. De asemenea, şefa executivului britanic va prezenta în discurs cele 12 priorităţi ale Brexitului. Aceste informaţii apar într-o serie de notiţe ale alocuţiunii prim-ministrului, care au fost obţinute de jurnaliştii de la The Telegraph.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom căuta să obţinem un nou parteneriat egal între o naţiune independentă, suverană şi globală cum este Marea Britanie şi prietenii noştri din UE. Nu vrem să menţinem o apartenenţă parţială la Uniunea Europeană sau ca Marea Britanie să  păstreze un statut de membru asociat al UE. Nu vrem nimic care ar însemna că rămânem pe jumătate înăuntru şi pe jumătate pe dinafara UE”, se arată în notiţele discursului pe care ar urma să-l rostească premierul Theresa May.

De asemenea, prim-ministrul britanic a explicat în notiţe că nu doreşte ca negocierea să înceapă de la un model agreat de ţările membre.

”Nu vrem să păstrăm anumite părţi din acest statut de membru atunci când ieşim”, ar mai urma să spună şefa executivului de la Londra.

Însă, notiţele obţinute de presa britanică nu vorbesc despre detaliile explicite ale relaţiei comerciale dorite între Marea Britanie şi Uniunea Europeană sau despre cele 12 priorităţi propuse pentru Brexit. Totuşi, jurnaliştii speculează că prim-ministrul îşi doreşte să scoată naţiunea din jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie.

Theresa May ar urma să fie mai puţin exclipită cu privire la planurile de a părăsi uniunea vamală europeană, dar aceasta este dedicată să scoată Marea Britanie din toate parteneriatele care ţin de UE.

Printre cele 12 priorităţi pe care le va prezenta s-ar putea număra ieşirea de pe piaţa unică europeană şi recăpătarea unui control complet asupra graniţelor Marii Britanii. Aceste propuneri nu fac decât să întărească îngrijorările investitorilor cu privire la un ”hard Brexit”.

De asemenea, lira sterlină s-a prăbuşit luni pe pieţele internaţionale, cu doar o zi înaintea discursului considerat esenţial pentru viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE.

Negociatorii Uniunii Europene ar putea să insiste cu privire la păstrarea libertăţii de mişcare pentru cetăţenii europeni în schimbul unui acces complet la piaţa unică, însă mare parte din alegătorii britani au votat pentru ”ieşire” tocmai pentru a restricţiona imigraţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.