Premierul japonez Yoshihide Suga a trimis miercuri o ofrandă la sanctuarul shintoist Yasukuni, aflat în centrul Tokyo, un loc foarte controversat, deoarece este considerat de mulţi drept un simbol al trecutului militarist al Japoniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Predecesorul lui Yoshihide Suga, Shinzo Abe, care a demisionat anul trecut din motive de sănătate, s-a dus personal, miercuri, la Yasukuni , cu ocazia festivalului primăverii al sanctuarului, a confirmat AFP un purtătorde cuvânt al sanctuarului.

Yasukuni onorează memoria a aproape 2,5 milioane de militari morţi în războaie purtate de Japonia de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la 1945.

Însă sanctuarul onorează, de asemenea, memoria unor ofiţeri superiori şi unor politicieni japonezi condamnaţi de crime de război de către aliaţi după al Doilea Război Mondial.

Respectul arătat cu regularitate acestui sanctuar de către oficiali japonzi contemporani irită Beijingul şi Seulul. China şi peninsula coreeană s-au aflat sub jugul nipon în prima jumăate a secolului al XX-lea.

Shinzo Abe este ultimul premier nipon care s-a dus personal la Yasukuni pe când se afa în funcţie, în 2013.

Vizita sa a indignat atunci China şi Coreea de Sud şi a fost aspru criticată de către Statele Unite, marele aliat al Japoniei.

Shinzo Abe a fost în mai multe rânduri la Yasukuni de când a plecat de la putere, în septembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.