Preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid au discutat, joi, despre programul nuclear al Iranului, care progresează rapid, iar liderul israelian a declarat ulterior că ”nu va exista un Iran dotat cu armament nuclear”, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Joe Biden, care urmează să călătorească vineri în Arabia Saudită, a declarat că i-a subliniat şi lui Lapid importanţa ca Israelul să devină ”total integrat” în regiune.

Discuţiile celor doi lideri reprezintă piesa centrală a unei vizite de 48 de ore a lui Biden, menită să consolideze relaţiile tensionate dintre SUA şi Israel. Se aşteaptă ca liderii să semneze în cursul zilei de joi o declaraţie comună care subliniază cooperarea militară şi angajamentul de a împiedica Iranul, pe care Israelul îl consideră inamic, să obţină o armă nucleară.

”Am discutat despre ameninţarea iraniană. Nu va exista un Iran dotat cu armament nuclear”, a declarat Lapid reporterilor în urma întrevederii cu Biden.

Oficialii israelieni au încercat să folosească prima vizită a lui Biden în Orientul Mijlociu în calitate de preşedinte cu scopul de a sublinia că programul nuclear al Iranului a mers prea departe şi pentru a încuraja administraţia lui Biden să renunţe la eforturile de a reînvia acordul din 2015 cu Iranul pentru a-i limita dezvoltarea.

Reînvierea acordului nuclear cu Iranul intermediat de administraţia lui Barack Obama şi abandonat de Donald Trump în 2018 a reprezentat o prioritate-cheie pentru Biden în momentul preluării mandatului. Cu toate acestea, oficialii americani sunt tot mai pesimişti în ceea ce priveşte şansele de a aduce Teheranul înapoi în acord.

Biden a oferit asigurări puternice cu privire la hotărârea sa de a opri Iranul să devină o putere nucleară în cadrul unui interviu pentru televiziunea israeliană Channel 12. El a spus că ar fi dispus să folosească forţa ca ”ultimă soluţie”, dacă este necesar.

Iranul a anunţat săptămâna trecută că a îmbogăţit uraniul la o puritate de 60%.

Declaraţia comună anunţată joi ar putea avea o importanţă simbolică importantă pentru întâlnirea lui Biden din acest weekend cu liderii arabi din Arabia Saudită, deoarece va consolida o alianţă la nivel regional împotriva Iranului.

”Am vorbit despre cât de important a fost... ca Israelul să fie complet integrat în regiune”, a spus Biden după întâlnirea unu-la-unu cu Lapid.

Întâlnirea de joi ar putea oferi, de asemenea, un impuls lui Lapid, care este premier interimar până la alegerile din noiembrie, a cincea rundă de alegeri în Israel în mai puţin de patru ani. Principalul adversar al lui Lapid este fostul premier, Benjamin Netanyahu.

Biden şi Lapid vor susţine o conferinţă de presă comună joi şi vor participa la un summit virtual cu India şi Emiratele Arabe Unite, o alianţă numită I2U2. Emiratele Arabe Unite vor contribui la finanţarea unui proiect de 2 miliarde de dolari care sprijină agricultura din India.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.