Premierul grec Alexis Tsipras a declarat marţi că “nu există nicio şansă” ca graniţele ţărilor de pe ruta balcanică să fie deschise din nou şi a îndemnat refugiaţii să se mute în centrele de primire deschise de statul elen, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Acţiunile unilaterale ale ţărilor de pe ruta balcanică nu au fost accidentale şi credem că nu există nicio şansă ca cei care au închis ruta să o redeschidă”, a subliniat Tsipras.

Şeful Guvernului le-a recomandat refugiaţilor şi migranţilor să “renunţe la eforturile persistente” de a sta în apropiere de oraşul de graniţă Idomeni, pentru că îşi pun viaţa în pericol.

“Îi rugăm să se mute în centrele de primire pe care le-a creat Guvernul elen pentru ei, în condiţii omeneşti, şi vom lucra împreună pentru a accelera transferul în Europa pe căi legale”, a declarat Tsipras.

Macedonia a trimis luni 600 de migranţi care au trecut ilegal graniţa înapoi în Grecia.

Majoritatea migranţilor au fost duşi înapoi în Republica Elenă luni noapte, la bordul unor camioane.

Refugiaţii, printre care şi mulţi copii, au plecat din tabăra de la Idomeni, unde peste 12.000 de oameni sunt nevoiţi să stea în condiţii mizere de când Macedonia şi alte ţări au blocat aşa-numita “rută balcanică”. Autorităţile elene cred că marşul a fost organizat, nu spontan, cum susţin migranţii, pentru că în tabără au circulat pliante în limba arabă cu locul şi ora întâlnirii pentru plecare. Oamenii au mers pe jos câteva ore şi au traversat un râu periculos pentru a putea trece frontiera.

Soldaţii macedoneni au interceptat solicitanţii de azil şi i-au urcat pe o parte dintre ei în camioane.

Anterior, Poliţia macedoneană a anunţat că trei migranţi – doi bărbaţi şi o femeie – s-au înecat în timp ce încercau să treacă un râu din apropiere de graniţa cu Grecia, care a ieşit din matcă din cauza ploilor din ultima perioadă.

Grecia şi-a intensificat în ultimele zile eforturile de a transfera mii de migranţi de la graniţă în alte tabere, unde condiţiile sunt mai bune, pentru a evita riscul izbucnirii unor epidemii.

Liderii UE şi reprezentanţi ai Turciei se vor întâlni joi şi vineri pentru a încerca să semneze un acord ce ar urma să reducă afluxul de refugiaţi din Grecia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.