Premierul francez Francois Bayrou a supravieţuit marţi celei de-a opta moţiuni de cenzură în Adunarea Naţională. Şefa extremei drepte franceze Marine Le Pen a decis să-l lase pe premierul să supravieţuiască de data aceasta, dar zilele lui ar putea fi numărate, relatează Reuters.
Bayrou a supravieţuit marţi celei de-a opta moţiuni de cenzură, după ce armistiţiul încheiat cu socialiştii s-a prăbuşit din cauza refuzului său de a da înapoi cu reforma pensiilor. Rassemblement National (Reuniunea Naţională, RN), partidul lui Le Pen, avea astfel ocazia să dărâme guvernul, dar a refuzat să se alăture revoltei. Împreună, RN şi deputaţii de stânga aveau numărul necesar pentru a vota moţiunea de cenzură propusă de socialişti.
Moţiunea de cenzură a întrunit 189 de voturi, cu mult sub cele 289 necesare pentru demiterea guvernului Bayrou.
Totuşi, deşi parlamentarii RN, cel mai mare bloc din parlament, i-au permis lui Bayrou să supravieţuiască politic, este puţin probabil ca bunăvoinţa lor să mai dureze mult. Oamenii lui Le Pen au spus clar că negocierile bugetare din această toamnă vor fi un moment decisiv pentru Bayrou, care se luptă să impună reduceri bugetare de 40 de miliarde de euro într-un parlament divizat, pentru a reduce cel mai mare deficit din zona euro şi a calma investitorii din ce în ce mai îngrijoraţi, dar şi oamenii Comisiei Europene.
„Votarea unei moţiuni de cenzură ar fi un semnal foarte negativ pentru agenţiile de rating şi pentru FMI. Ar fi extrem de dăunător pentru ţară”, a declarat pentru Reuters fostul prim-ministru Elisabeth Borne, actual ministru al educaţiei în guvernul Bayrou.
Încurajat de noua putere dobândită asupra viitorului lui Bayrou, partidul RN formulează cereri bugetare din ce în ce mai stricte, practic imposibil de îndeplinit pentru acesta. În timpul votării bugetului de anul trecut, Le Pen a orchestrat demiterea predecesorului lui Bayrou, Michel Barnier, după ce acesta a refuzat să respecte doar una dintre cele patru linii roşii bugetare ale acesteia.
Boris Vallaud, liderul socialiştilor din camera inferioară a parlamentului francez, a declarat că şansele lui Bayrou de a ajunge în funcţie până la sfârşitul anului sunt „foarte mici”.
Deputatul RN Jean-Philippe Tanguy a fost mai puţin categoric, afirmând: „Va depinde de buget”.
Un sondaj Ifop din 30 iunie a arătat că Bayrou, care nu a fost niciodată popular, are acum un rating de dezaprobare de 80%, cel mai slab din cariera sa.
El va prezenta o schiţă a bugetului său pentru 2026 la jumătatea lunii iulie, iar textul va fi dezvăluit la sfârşitul lunii septembrie.
Un colaborator al lui Bayrou a declarat că este prea devreme pentru a-l da la o parte: „Nu aş subestima capacitatea lui Bayrou de a găsi compromisuri”, a spus el.
CALCULELE LUI LE PEN
Surse din RN au declarat pentru Reuters că Le Pen consideră că va fi mai puţin costisitor să-l înlăture pe Bayrou în toamnă decât acum, când situaţia geopolitică este tensionată.
RN este, pe de altă parte, mai puţin unit decât era, după ce Le Pen a fost condamnată pentru delapidare în martie, ceea ce teoretic a scos-o din cursa prezidenţială din 2027. Ea intenţionează să conteste interdicţia, dar acest lucru a crescut popularitatea numărului doi din partid, tânărul Jordan Bardella, preşedintele partidului, care va candida în 2027 dacă Marine Le Pen nu va putea.
Bardella, care dă semne tot mai clare de independenţă faţă de Le Pen, doreşte să împingă partidul către o poziţie mai conservatoare din punct de vedere fiscal şi să renunţe la unele dintre măsurile sociale ale lui Le Pen legate de costul vieţii, a declarat o sursă din RN.
Sursa a afirmat că liniile roşii ale RN pentru 2025 vor fi menţinute şi chiar întărite, prin refuzul oricărei majorări de impozite în bugetul pentru 2026. Anterior, partidul tolerase majorările de impozite pentru cei mai bogaţi.
Partidul şi-a înăsprit, de asemenea, poziţia faţă de politica energetică franceză, opunându-se energiilor regenerabile şi transformând energia nucleară într-un simbol al mândriei naţionale franceze, dorind să o transforme într-un element cheie al manifestului său industrial.
RN ar putea chiar să depună o moţiune de cenzură dacă Bayrou decide să ocolească parlamentul pentru a adopta un plan energetic multianual prin asumarea răspunderii. „Ar fi un casus belli”, a declarat sursa Reuters.
În privat, parlamentarii lui Le Pen spun că l-ar privi cu ochi buni pe ministrul apărării, Sébastien Lecornu, pe care îl consideră mai apropiat de linia lor în materie de ordine publică, şi ar putea fi un posibil succesor al lui Bayrou.
NOI ANTICIPATE?
Începând cu 8 iulie, Macron poate dizolva din nou parlamentul şi poate convoca alegeri legislative anticipate. Dar preşedintele ar putea fi reticent să arunce Franţa din nou în haos într-o perioadă marcată de multiple conflicte globale şi de incertitudine economică generată de războaiele comerciale declanşate de preşedintele american Donald Trump.
Dizolvarea parlamentului ar avea avantajul de a o îndepărta pe Le Pen din funcţia sa parlamentară, dar mulţi aliaţi ai lui Macron consideră că organizarea de noi alegeri ar fi o măsură nechibzuită, având în vedere că sondajele de opinie arată că RN şi Bardella sunt mai populari ca niciodată.
„Şansele de a obţine o Adunare mai gestionabilă decât cea actuală sunt aproape de zero”, avertizează Elizabeth Borne.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.