Premierul chinez Li Qiang şi-a început luni primul turneu în străinătate - în Germania - un partener tot mai critic al Beijingului, înaintea unui vizite oficiale în Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul chinez a fost primit de către preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Esenţialul consultărilor guvernamentale chinezo- germane cu echipa cancelarului Olaf Scholz urmează să aibă loc marţi.

Li Qiang, numit în funcţie în martie, urmează apoi să efectueze o vizită oficială în Franţa şi s asiste la Summitului unui Nou Pact Financiar Mondial, al cărui obiectiv este o reformare a arhitecturii finanţelor mondiale, în vederea unei înfruntări mai bune a provocărilor modificărilor climatice.

Acest dialog cu Parisul şi Beijingul intervine în contextul în care relaţiile Chinei cu Statele Unite sunt extrem de tensionate.

Secretarul de Stat Antony Blinken se află în China, de duminică, cu scopul de a amorsa un ”dezgheţ” diplomatic.

FORŢĂ OSTILĂ

Această vizită în Germania a premierului chinez se anunţ mai agitată decât cea în Franţa, după ce Berlinul a publicat la 14 iunie un document în care prezintă China drept o forţă ostilă.

China - în pofida faptului că este o ”parteneră” a Germaniei - acţionează ”împotriva intereselor şi valorilor noastre”, acuză Guvernul german în ”Strategia securităţii naţionale”.

Berlinul consideră că, din cauza acţiunii Beijingului, ”stabilitatea regională şi internaţională sunt sub o presiune tot mai mare”, iar ”drepturilor omului nu sunt respectate”.

Este necesar să se procedeze ”în aşa fel încât integrarea Chinei în comerţul mondial şi în relaţiile economice mondiale să nu fie afectate”, a dat asigurări Scholz la prezentarea acestei treceri în revistă a priorităţilor strategice ale Garmaniei.

Prima economie europeană este conştientă totodată de faptul că provocarea luptei împotriva modificărilor climatice nu poate fi înfruntată cu succes fără angajamentul Chinei.

”Însă trebuie, în acelaşi timp, să ţinem cont de probleme de securitate care ni se pun nouă”, avertiza Scholz.

Această ”Strategie a securităţii” - care ţinteşte şi Rusia - a fost primită prost de către Guvernul chinez.

”Considerarea şi construirea unor relaţii internaţionale văzându-i pe ceilalţi drept concurenţi, rivali sau chiar adversari şi transformarea unei cooperări normale în probleme de securitate sau politică nu va face decât să ne împingă lumea către un vârtej al disensiunii şi confruntării”, avertizează un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

China - primul partener comercial al Germaniei şi o piaţă vitală a puternicului său sector al automobilelor - a fost mult timp menajată de către Berlin.

În mandatele lui Angela Merkel - până în 2021 -, acest format de consultări chinezo-germane era regulat şi orientat către cooperarea economică.

Germania şi-a înăsprit însă tonul din cauza ameninţărilor Taiwanului şi acuzaţiilor de persecutare a uigurilor.

Pandemia covid-19 şi perturbarea schimburilor internţaionale pe care a antrenat-o le-a dechis ochii germanilor asupra prea marii dependenţe de China.

Cuvântul de ordine este de-acum diversificarea partenerilor economici.

REDRESAREA ECONOMIEI

Lipsa condamnării de către Xi Jinping a invaziei ruse a Ucrainei a sfârşit prin a adânci prăpastia între China şi Eurpoa de Vest - şi mai ales cu Germania.

Dificultăţi cu care se confruntă economia chineză - care nu reuşeşte să depăşească perioada post-covid - motivează însă vizita în Germania a lui Li Qiang, premier, iar în această calitate o personalitate mai puţin ”politică” decât preşedintele.

Li Qiang este ”ţarul economiei lui Xi şi este însărcinat să redreseze economia, care se află în dificultate”, declară AFP un specialist în China de la grupul american de reflecţie Council on Foreign Relations, Ian Johnson.

”Pentru China, Germania este cel mai important actor în Europa, iar pe măsură ce relaţiile cu Statele Unite se deterioorează Beijingul are interesul să arate că întreţine relaţii constructive cu cel mai mare actor din Europa”, confirmă Thorsten Brenner de la Institutul Global de Politici Publice (GPPI).

”Problema este să afle”, potrivit lui Brenner, dacă germanii ”continuă să joace jocul prefăcându-se că există un acord larg cu Beijingul” sau dacă ei ”aleg o nouă cale şi vorbesc sincer şi limitează declaraţia finală la domeniile în care există o cale veritabilă a continuării cooperării”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.