Premierul australian Anthony Albanese l-a acuzat, marţi, pe predecesorul său, Scott Morrison, de o ”suprimare fără precedent” a democraţiei, desemnându-se în secret în mai multe portofolii ministeriale, pe care Morrison le-a justificat prin ”perioada fără precedent” din timpul pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uneori uităm ce se întâmpla acum doi ani şi situaţia cu care ne confruntam, a fost o perioadă fără precedent, nu a fost o perioadă convenţională”, a argumentat, marţi, fostul premier, în cadrul UNUI interviu pentru radioul australian 2GB.

”A trebuit să luăm măsuri extraordinare pentru a pune în aplicare garanţii”, a spus el, subliniind că a asigurat astfel continuitatea guvernării în cazul indisponibilităţii unui ministru.

”Din fericire, nu a fost necesar să declanşez utilizarea vreuneia dintre aceste puteri”, a mai precizat fostul prim-ministrul pe Facebook.

Scott Morrison s-a autonumit, în secret, în martie 2020 în cinci posturi ministeriale, inclusiv în cele de Sănătate, Finanţe şi Resurse, a declarat premierul Albanese.

”Este extraordinar că aceste numiri au fost ţinute secret de guvernul Morrison faţă de poporul australian”, a adăugat el.

Premierul a cerut sfatul procurorului general pentru a evalua caracterul legal al acţiunilor lui Scott Morrison, pe care l-a acuzat că a condus ”un guvern fantomă”.

Scandalul a scos la lumină caracterul tenebros al procesului decizional în guvernul australian şi a ridicat semne de întrebare cu privire la necesitatea unor garanţii democratice mai puternice.

Unii miniştri din guvernul anterior au spus că nu ştiau că Morrison s-a autonumit în funcţiile pe care ei le deţineau - inclusiv fostul ministrul de Finanţe, Mathias Cormann, în prezent secretar general al OCDE.

Coaliţia conservatoare a lui Scott Morrison a pierdut alegerile din luna mai, după aproape un deceniu de guvernare. În Australia, prim-ministrul alege membrii guvernului dintre cei aleşi, care sunt apoi învestiţi de guvernatorul general într-o ceremonie oficială, care este de obicei publică şi înregistrată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.