Turcia a obţinut date “foarte serioase şi aproape sigure” care indică faptul că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) se află în spatele atentatului de duminică, de la Ankara, soldat cu 37 de morţi şi 125 de răniţi, a declarat premierul Ahmet Davutoglu, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a precizat şi că 11 persoane au fost reţinute în urma atacului şi că 35 dintre victime au fost identificate deocamdată.

Autorităţile turce au identificat doi kamikaze care au comis atacul. Este vorba de o femeie de etnie kurdă şi de un bărbat turc, ambii cu legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK.

De altfel, la numai câteva ore după explozie, surse din Poliţia au spus că datele iniţiale sugerează că PKK sau o grupare afiliată au pregătit atacul, care a rămas deocamdată nerevendicat.

Nu este pentru prima dată când executivul turc declară că PKK, o grupare scoasă în afara legii şi considerată teroristă în Tucia, este responsabil pentru atentatele comise împotriva cetăţenilor turci. Autorităţile au acuzat mişcarea şi pentru atacul terorist din Ankara de la 17 februarie, soldat cu moartea a 29 de oameni, majoritatea soldaţi.

Ca răspuns la atentatele din Ankara, 11 aeronave ale armatei turce au participat la raidurile aeriene, care au lovit 18 ţinte ale PKK, identificate recent  de forţele de securitate. Printre ţintele distruse se numără un depozit de muniţie şi mai multe clădiri unde locuiau militanţii.

De asemenea, autorităţile turce au instituit stare de asediu în oraşul Sirnak, din sud-estul Turciei, care are o populaţie majoritar kurdă.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak. Însă, Erdogan a declarat război şi militanţilor PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...