Portughezul Joao Vale de Almeida, un fost ambasador al Uniunii Europene în Statele Unite şi la ONU, a fost numit ambasadorul UE în Marea Britanie după Brexit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joao Vale de Almeida, care împlineşte vârsta de 63 de ani la 29 ianuarie, urmează să preia la 1 februarie conducerea delegaţiei care va reprezenta UE în Marea Britanie, care ”deveni atunci o ţară terţă”, a anunţat vineri într-un comunicat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell.

Prevăzut iniţial la 29 martie, apoi la 31 octombrie, Brexitul - decis de aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat laurne în referendumul din iunie 2016 - urmează să aibă loc la 31 ianuarie, când Marea Britanie va deveniprima ţară ce părăseşte Uniunea Europeană.

Preşedinţii Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi Consiliului European Charles Michel au semnat vineri acordul divorţului şi l-au trimis Parlamentului European (PE) în vederea ratificării la 29 ianuarie, ultimul act în vederea finalizării rupturii, a anunţat von der Leyen.

Acordul a fost parafat vineri de către premierul britanic Boris Johnson.

Documentul urma să revină la Bruxelles, iar o copie urma să fie trimisă Londrei. Originalul urmează să fie păstrat în arhivele UE împreună cu celelalte tratate internaţionale.

Acordul este suspus ratificării PE joi, la 29 ianuarie.

Diplomaţii din statele membre UE urmează să-l aprobe vineri, în scris, ultima etapă a procedurii care oficializează plecarea Regatului Unit din Uniune la 31 ianuarie, după trei ani de negocieri dificile şi dezbateri acrimonioase în Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.