Portugalia a preluat, la 1 ianuarie 2021, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene cu trei mari priorităţi pentru Blocul Comunitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„E timpul să acţionăm pentru o relansare corectă, verde şi digitală”, este mesajul transmis.

Cele trei priorităţi în programul preşedinţiei portugheze sunt: promovarea unei relansări impulsionate de tranziţiile climatice şi digitale; implementarea Pilonului European pentru Drepturi Sociale al UE ca element specific pentru asigurarea unui climat corect şi incluziv şi tranziţia digitală; consolidarea autonomiei Europei în timp ce rămâne deschisă lumii, adoptarea unui rol de lider în acţiunea pentru climat şi promovarea transformării digitale în serviciul oamenilor.

Portugalia a preluat preşedinţia CUE de la Germania şi o va deţine până pe 30 iunie 2021, când o va preda Sloveniei.

Între temele preşedinţiei portugheze se află gestionarea efectelor Brexitului, pactul privind migraţia, dosar în care Germania a avansat puţin după ce propunerea Comisiei a venit abia la finalul lunii septembrie, şi, desigur, pandemia.

În luna noiembrie, Spania, Italia, Grecia şi Malta au criticat public propunerea trimiţând o scrisoare Comisiei Europene în care au calificat planul drept „dezechilibrat” şi „nerealist”.

Aceasta este a patra oară când Portugalia îşi asumă preşedinţia Consiliului UE, după ce a avut această responsabilitate în primul semestru din 1992, din ianuarie până în iunie 2000 şi din iulie până în decembrie 2007.

Guvernul portughez trebuie să planifice şi să prezideze reuniunile Consiliului şi ale organismelor preparatorii în următoarele şase luni şi să reprezinte CUE un relaţie cu celelalte instituţii din Uniune.

Ceremonia oficială de inaugurare a preşedinţiei portugheze va avea loc pe 14 ianuarie. Între altele, pe 7 mai va avea loc un summit la nivel înalt, urmat de o întâlnire informală a şefilor de state şi guverne. Ultima reuniune cuprinsă în calendar este o întâlnire informală a miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului, pe 14 şi 15 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.