Cea mai avansată şi cea mai mare navă de război britanică, portavonul HMS Queen Elizabeth, de 65.000 de tone, a fost amarat pentru prima oară în portul Portsmouth, în care îşi are baza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasul, cu o lungime de 280 de metri, a fost întâmpinat cu urale de mii de persoane, la intrarea în portul de pe coasta de sud a Angliei.

HMS Queen Elizabeth este cea mai mare navă de război construită vreodată pentru Marina Regală, potrivit Ministerului Apărării.

”Astăzi urăm bun venit, pentru prima oară în casa ei, puternicei noastre nave de război HMS Queen Elizabeth”, a declarat ministrul Apărării Michael Fallon.

”Ea este declaraţia Marii Britanii către lume: o demonstraţie a puterii militare britanice şi a angajării noastre într-un rol mai mare la nivel global”, a adăugat el.

Nava este supusă în prezent unor teste pe mare. Ea nu poate încă să opereze avioane. Teste de zbor pe punte urmează să înceapă în 2018.

Portavionul HMS Queen Elizabeth a fost construit în opt ani, în şase oraşe, de aproximativ 10.000 de oameni.

HMS Queen Elizabeth şi portavionul HMS Prince of Wales fac parte dintr-un program în domeniul apărării în valoare de şase miliarde de lire sterline.

Comandantul navei, căptanul Jerry Kyd a declarat pentru BBC că portavionul ”transmite un mesaj adecvat aliaţilor noştri şi, într-adevăr, eventualilor noştri inamici”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.