Una dintre figurile stângii radicale în Germania pune luni bazele unui nou partid populist care vrea să facă concurenţă extremei drepte, aflată în plină ascensiune, într-un peisaj politic în refacere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Simt că mulţi oameni nu se mai simt reprezentanţi de niciun partid”, declara cu câteva zile în urmă politiciana Sahra Wagenknecht, pentru a-şi justifica demersul.

Ea a chemat luni presa germană pentru a prezenta o nouă asociaţie, concepută să fie prima etapă către înfiinţarea unui partid, probabil la începutul anului viitor.

Această asociaţie a fost denumită ”BSW ” - "Bündnis Sahra Wagenknecht" (”Alianţa Sahra Wagenknecht”), în contextul în care întregul proiect o are în centru pe această personalitate controversată.

O ”AfD” DE STÂNGA

”Ea vrea o AfD de stânga”, rezumă tabloidul german Bild, referindu-se la Partidul Alternativa pentru Germania (extremă dreapta), care a ”sărit” în sondaje de un an, exploatând nemulţumirea opiniei publice faţă de imigraţie şi criza economică.

AfD este creditată în ultimele sondaje cu până la 22-23% din intenţiile de vot, ceea ce face din ea a doua formaţiune politică, după opoziţia conservatoare CDU-CSU şi cu mult în faţa partidelor din coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz.

Potrivit unui sondaj INSA, publicat duminică de tabloidul Bild, 27% dintre germani ar putea să voteze cu acest nou partid populist de stânga.

La fel ca AfD, Sahra Wagenknecht dispune de o bază în fosta Germanie de Est comunistă, unde anul viitor dunt programate trei scrutine regionale, în landurle Saxonia, Brandenburg şi Thuringia.

Sahra Wagenknecht, în vârstă de 54 de ani, s-a năsuct şi a crescut în această parte a ţării, unde o parte importantă a populaţiei se consideră marginalizată.

Ea provine din Partidul Die Linke (stânga radicală), moşenitorul Partidului Comunist care conducea Republica Democratică Germană (RFG), cu care şi-a rupt relaţiile.

RUPTURĂ CU STÂNGA ”WOKE”

Sahra Wagenknecht vrea, pe de o parte, o ruptură cu stânga "caviar" şi "woke", reprezentate în opinia sa de către ecologişti în Guvern, pentru a se concentra asupra apărării clasei populiste şi asupra unei întoarceri la surse a comunismului şi socialismului.

”AfD ar trebui să-şi facă multe griji” din cauza apariţiei acestui partid concurent, estimează la postul Phoenix politologul Constantin Wurthmann.

Activista stângii radicale vânează, efectiv, în mai multe domenii ale temelor extremei drepte.

Ea s-a declarat în favoarea reducerii numărului migranţilor în Germania, a criticat măsurile ecologice ale Guvernului împotriva modificărilor climatice şi apără poziţii proruse în Războiul din Ucraina, opunându-se livrării de armament ale Germaniei către Ucraina.

O marxistă convinsă, Sahra Wagenknecht a făcut o primă tentativă în 2018, prin lansarea unei mişcări similare, dar a renunţat după şase luni şi a suferit un burn-out.

În prezent, ea spune că şi-a refăcut forţele.

Ea ar putea să profite de o polarizare tot mai mare a societăţii germane şi de un nivel-record de nepopularitate în opinia publică a coaliţiei lui Olaf Scholz - căreia 71% dintre cei intervievaţi îi sunt defavorabili, potrivit unei anchete INSA -, din cauza recesiunii economice din Germania şi creşterii numărului migranţilor.

Pe eşicherul drept, altă mişcare populistă câştigă teren, Alegătorii Liberi, creditată cu 4% la nivel naţional în urma unui recent succes electoral în Bavaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.