Pompierii greci luptau joi împotriva a două incendii îngrijorătoare - la Olympia (vest) şi pe Insula Evia (est) - într-o ţară afectată de 100 de incendii, din cauza unei canicule excepţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţe importante au fost desfăşurate în apropiere de satul Vechea Olympie, în vederea protejării site-ului arheologic în care au avut loc primele Jocuri Olimpice în Antichitate, la vest de Peninsula Peloponez.

INCENDIU VIOLENT ŞI NECONTROLAT PE INSULA EVIA

După ce a ars aproximativ 20 de case, ”frontul incendiului se îndreaptă acum către zona Lala”, un teren forestier muntos situat la nord-est de site-ul antic, a declarat joi, contactat de agenţia greacă de presă Ana, prefectul Nektarios Farmakis.

Satul Vechea Olympie, de obicei înţesat de turişti în această perioadă a anului, şi alte şase localităţi din apropiere au fost evacuate miercuri.

Peste 170 de pompieri, ajutaţi de aproximativ 50 de vehicule şi şase elicoptere şi avioane bombardiere cu apă, luptau joi, asistaţi de întăriri din armată, împotriva flăcărilor, potrivit pompierilor.

Forţe asemănătoare au fost desfăşurate pe imensa Insulă Evia, situată la aproximativ 200 de kilometri est de Atena, teatrul unui incendiu violent şi necontrolat, care a izbucnit marţi pe un teren muntos şi împădurit, uscat de temperaturile caniculare din ultimele zile.

92 DE INCENDII DE PĂDURE ÎNTR-O ZI

Sute de case au ars, dar şi peste 25.000 de hectare de pădure de pin, potrivit unor prime estimări.

Aproximativ 90de persoane au fost evacuate pe mare, miercuri, de pe plaja Rovies, situată în nord-vestul insulei Evia, de către Paza de Coastă gracă.

Alte două sate au fost evacuate joi, potrivit Ana.

Potrivit primarului din Mantoudi, un sat de pe Insula Evia, Giannis Tsapourniotis, acest incendiu extrem de violent, avansează pe patru fronturi, dintre care unul se deplasează în mod necontrolat la vest de Mănăstirea Sf. David - evacuată cu forţa miercuri.

Rafale de vânt s-au intensificat joi, iar mijloacele aeriene de luptă împotriva flăcărilor întâmpinau dificultăţi în survolarea incendiilor, deoarece vizibilitatea era limitată, din cauza unui fum gros, potrivit Ana.

Pompierii au anunţat joi că au intervenit la 92 de incendii de pădure în ultimele 24 de ore, în Grecia, dintr-un total de 118 de incendii înregistrate miercuri seara de către adjunctul ministrului Protecţiei Civile Nikos Hardalias.

”Depunem un efort titanic pe mai multe fronturi”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă.

Alt incendiu era în curs la Messinia, la sud de Peloponez, unde şase comune au fost evacuate ca măsură de precauţie, potrvit pompierilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.