Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo ”speră” să poată relua dialogul cu Coreea de Nord în ”săptămânile viitoare”, după eşecul summitului de la Hanoi, recunoscând că nu are ”vreun angajament” în acest sens din partea Phenianului, iar preşedintele american Donald Trump a dezminţit că oprirea manevrelor comune în Coreea de Sud este o concesie făcută liderului nord-coreean Kim Jong Un, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În pofida lucrurilor bune realizate de echipele Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Energiei, care au încercat, în ultimele săptămâni, să pună la punct ceea ce ar fi fost un adevărat mare acord, nu am reuşit” în întâlnirea de la sfârşitul lui februarie între Donald Trump şi Kim Jong Un, a deplâns luni, într-o vizită în Iowa, secretarul de Stat american.

”Sper, aşadar, deşi n-am vreun angajament în acest subiect, să sputem să reluăm munca, să pot să trimit o echipă la Phenian în săptămânile imediat următoare, pentru a identifica subiectele în care există interese împărtăşite”, a adăugat el, potrivit Departamentului de Stat.

Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean au eşuat, în al doilea lor summit în Vietnam, să încheie un acord cu privire la ”denuclearizarea” nord-coreeană, împiedicându-se în problema sancţiunilor economice, pe a căror ridicare a cerut-o Kim Jong Un.

Cele două părţi au anunţat că vor să continue dialogul, în pofida faptului că nu s-a stabilit o nouă întâlnire în acest sens.

CONCESIE

Preşedintele american a dat asigurări, tot luni, că abandonarea marilor manevre militare comune cu armata sud-coreeană nu este o concesie făcută lui Kim Jong Un, cu care s-a întâlnit săptămâna trecută în Vietnam.

”Exerciţiile militare sau jocurile de război, cum le numesc eu, nici măcar nu au fost discutate în timpul reuniunii mele cu Kim Jong Un” la Hanoi, a scris Trump.

”Am luat această decizie acum mult timp, deoarece costă Statele Unite prea mulţi bani să facă aceste «jocuri», cu atât mai mult cu cât nu ni se rambursează costul lor enorm!”, a adăugat el.

Statele Unite şi Coreea de Nord au anunţat duminică, la trei zile după acest summit, care s-a încheiat fără vreun acord, că pun capăt exerciţiilor militare anuale comune de mare anvergură, care provocau regulat furia Phenianului.

Aceste două exerciţii - "Key Resolve" şi "Foal Eagle" - au fost înlocuite cu manevre mai limitate, ”pentru a păstra o pregătire militară solidă” a forţelor americane staţionate în Coreea de Sud, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat.

Aproximativ 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud.

Manevrele de mare amploare pe care le efectuau de obicei împreună cu forţele sud-coreene i-au iritat mereu pe nord-coreeni.Phenianul le consideră o pregătire a unei invazii.

Trump a exclus să retragă forţele americane din Coreea de Sud, însă a denunţat în multe rânduri costul manevrelor, inclusiv săptămâna trecută, în conferinţa sa de presă la Hanoi.

”SUCCES”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întors marţi în ţară, potrivit presei oficiale, după summitul de la Hanoi.

”Kim Jong Un (...) s-a întors marţi după ce şi-a încheiat cu succes vizita în Republica Socialistă Vietnam”, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană de ştiri KCNA.

Trenul său a intrat la ora 3.00 (luni, 20.00, ora României) în Gara” Phenian, după o  călătorie de aproximativ 4.000 de kilometri.

La fel ca la dus, trenul lui Kim a traversat China, marele protector al regimului stalinist nord-coreean şi principalul furnizor al ţării.

Întâlnirea Trump-Kim s-a soldat cu un fiasco. Ea a fost scurtată fără ca cei doi să se pună de acord asupra unei declaraţii comune. Însă ei şi-au exprimat voinţa de a continua negocierile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.