Statele Unite urmează să desfăşoare - prin rotaţie - în Polonia până la 5.500 de militari, în baza unui acord pe care l-au încheiat cu Varşovia cu privire la statutul militarilor americani în această ţară membră NATO, a anunţat luni Pentagonul, confirmând astfel un anunţ al ministrului polonez al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au încheiat negocieri cu Polonia cu privire la un Acord de cooperare în domeniul Apărării, care defineşte ”cadrul legal, infrastructurile şi o împărţire echitabilă a cheltuielilor”, a anunţat într-un comunicat secretarul american al Apărării Mark Esper.

Acest acord ”va permite creşterea cu aprocimativ 1.000 de persoane a prezenţei militare prin rotaţie”, precizează Esper, subliniind că aceste trupe ”se adaugă celor 4.500 de militari americani desfăşuraţi deja prin rotaţie în Polonia”.

Militarii americani nu urmează să fie poziţionaţi în mod permanent, iar astfel ei nu vor fi însoţiţi de familiile lor, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe - în domeniile sănătăţii şi educaţiei -, iar astfel crearea unor locuri de muncă pentru polonezi.

NATO a promis Rusiei în 1997 să nu stabilească baze permanente în fostul bloc comunist.

Însă Statele Unite consideră că anexarea Crimeei de către Moscova şi războiul care continuă în estul Ucrainei le-au eliberat de această promisiune.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a anunţat vineri că ”cel puţin 1.000 de militari în plus” urmează să fie desfăşuraţi în Polonia.

Mark Esper a anunţat săptămâna trecută retragerea a aproape 12.000 de militari din Germania, prezentând acest plan ca necesar din punct  de vedere strategic. El a fost contrazis imediat de către preşedintele Donald Trump, care s-a declarat pregătit să revină asupra acestei decizii, în cazul în care Germania îli creşte contribuţia financiară la NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.