Polonia a decis să trimită tancuri de luptă Leopard în Ucraina, ca parte a contribuţiei unei coaliţii internaţionale, a declarat miercuri, la Liov, preşedintele polonez Andrzej Duda, în condiţiile în care Varşovia încearcă să joace un rol de lider în obţinerea unui consens între aliaţii occidentali cu privire la un astfel de sprijin, relatează Reuters şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul a solicitat vehicule militare grele precum tancurile de luptă Leopard 2, de fabricaţie germană, ceea ce ar reprezenta o intensificare semnificativă a sprijinului occidental acordat Ucrainei.

"O companie de tancuri Leopard va fi livrată ca parte a construirii unei coaliţii. Polonia a luat deja decizia", a declarat Andrzej Duda în timpul unei vizite în oraşul Liov, din vestul Ucrainei, unde s-a întâlnit, alături de preşedintele Lituaniei, cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.  "Vrem să fie o coaliţie internaţională", a precizat Andrzej Duda. 

O companie este formată, de obicei, din 14 tancuri.

Andrzej Duda a declarat că speră ca tancurile poloneze, împreună cu tancuri din alte ţări, să se deplaseze în curând în Ucraina.

Vorbind alături de Duda, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că este necesară o decizie comună, deoarece o singură ţară nu va putea furniza Kievului un număr suficient de tancuri.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase sâmbătă că Polonia nu intenţionează să trimită tancuri Leopard în Ucraina fără formarea unei coaliţii mai largi. În plus, orice reexport de tancuri Leopard necesită aprobarea guvernului de la Berlin.

De altfel, Duda a avertizat, în timpul conferinţei de presă, că "trebuie să fie îndeplinite şi o serie întreagă de condiţii formale, e nevoie de aprobări şi aşa mai departe".

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că rămâne convins de necesitatea ca livrările de arme către Ucraina să se facă în coordonare cu aliaţii.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat miercuri că nu are cunoştinţă de nicio solicitare din partea aliaţilor de a trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina.

În orice caz, dacă decizia se va materializa, ar fi prima dată când un tanc de luptă de fabricaţie occidentală ar fi trimis în Ucraina de la invazia Rusiei în această ţară.

ŞI LONDRA ESTE DISPUSĂ SĂ AJUTE UCRAINA CU TANCURI

Downing Street a confirmat că guvernul britanic plănuieşte să furnizeze tancuri Ucrainei pentru a ajuta ţara să se apere împotriva invaziei ruseşti, scrie The Guardian.

Jurnaliştii au fost informaţi de un purtător de cuvânt al guvernului că premierul Rishi Sunak i-a cerut secretarului apărării, Ben Wallace, să "lucreze cu partenerii" şi să ofere un sprijin suplimentar Ucrainei "inclusiv furnizarea de tancuri".

Ucraina a cerut tancuri britanice "încă din vară", a declarat anterior o sursă pentru The Guardian. Dar realitatea este că Marea Britanie, cu o flotă totală de 227 de tancuri, are o ofertă mică în comparaţie cu ceea ce este fabricat de Germania şi SUA.

Dacă decizia se va materializa, guvernul britanic va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.