Polonia a obţinut unda verde a primei plăţi din fonduri europene în vederea relansării economice după pandemia covid-19, în valoare de cinci miliarde de euro, anunţă Guvernul în exerciţiu, fonduri suspendate de către Comisia Europeană (CE) din cauza încălcării statului de drept, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia Euroepană a emis un aviz pozitiv cu privire la fondurile de relansare revizuite (...). Polonia va primi în curând 20% din această sumă ca avans, adică peste cinci miliarde de euro”, anunţa marţi într-un comunicat Ministerul polonez însărcinat cu Politici Regionale.

Această decizie a fost anunţată de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţionalişti populişti), angajat de mult timp într-un conflict cu Bruxellesul pe tema unei reforme controversate a sistemului judiciar.

Ministerul polonez a anunţat că prima plată din foncduri europene ”nu depinde de realizarea de către Polonia a vreunei” condiţii ca cele impuse de Comisie anterior.

El nu a precizat data la care se aşteaptă să primească banii.

25 DE MILIARDE ÎN PLUS

Varşovia a anunţat că noul buget aprobat de Bruxelles prevede o creştere a sumei destinate Poloniei - de la 35,4 miliarde de euro la 59,8 miliarde de euro - ca împrumuturi şi subvenţii.

Aceste fonduri suplimentare urmează să fie puse la dispoziţia Poloniei ca împrumuturi ieftine - în sumă de 23 de miliarde de euro -, iar numai 2,76 miliarde de euro urmează să fie acordate ca subvenţii nerambursabile.

La alocarea noilor fonduri, CE a anunţat că dă un ”impuls tranziţiei ecologice a Poloniei”.

”Planul modoficat pune puternic accentul asupra tranziţiei ecologice, prin alocarea a 46,6% din fondurile dispoinibile unor măsuri care susţin obiective (în lupta împotriva modificărilor) climatice”, a anunţat într-un comunicat Comisia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.