Polonia avertizează luni că sute de migranţi se îndreaptă către frontiera poloneză, frontiera externă de est a Uniunii Europene (UE), dinspre Belarus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Informaţii foate îngrijorătoare de la frontieră. Un grup de migranţi s-a adunat în Belarus, în apropiere de frontiera cu Polonia. Ei se îndrepată către frontiera Republicii Polonia. Ei vor încerca să intre în Polonia în masă”, a anunţat într-o postare pe Twitter un purtător de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile speciale, Stanislaw Zaryn, postând înregistrări video în care apar sute de migranţi în Belarus.

”Informaţii noi arată că grupul se află sub controlul strict al unor belaruşi înarmaţi. Ei decid direcţia în care se îndreaptă grupul”, acuză pe Twitter autorităţile poloneze.

”Serviciile poloneze sunt pregătite de orice eventualitate”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter adjunctul ministrului de Interne Maciej Wasik.

Opoziţia belarusă Nexta publică pe Twitter înregistrări video în care apar sute de persoane, îmbrăcate gros şi cu rucsaci în spate, mergând pe un drum.

Potrivit unei geolocalizări efectuate de către serviciul de fact-checking AFP, una dintre înregistrări a fost realizată în clădri din Bruzgi, în Belarus, la 1,2 kilometri de frontiera cu Polonia.

Indicatoare de la marginea drumului care apar în înregistrări au înscrsuri în limba belarusă.

Grăniceri belaruşi au confrmat într-un comunicat că, ”în acest moment, un grup mare de refugiaţi, cu bunuri personale, se deplasează de-a lungul autostrăzii către frontiera cu Polonia”.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Alensandr Lukaşenko, care dezminte aceste acuzaţii, de faptul că a orchestrat un val de migranţi şi refugiaţi, provenind în principal din Orientul Mijlociu, care să intre pe teritoriul UE, ca represalii faţă de sancţiuni impuse de către Bruxelles regimului, în urma unei reprimări brutale a opoziţiei.

Migranţi şi refugiaţi declară adesea că au fost obligaţi să traverseze frontiera de către funcţionari belaruşi şi că au fost respinşi apoi pe teritoriul belarus de către autorităţi poloneze.

Cel puţin zece migranţi au murit, până în prezent, în regiune - dintre care şapte de partea poloneză a frontierei, potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza.

Polonia a trimis mi de militari la frontieră, a decretat starea de urgenţă la nivel local, a ridicat un gard de sârmă ghimpată şi a aprobat construirea unui zid împotriva migranţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.