Polonia ar putea susţine misiunea militară americană la Golful Persic, în urma confiscării unui petrolier care naviga sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, a declarat ministrul polonz de Externe Jacek Czaputowicz pentru DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ştim că situaţia cere un răspuns”, declară Czaputowicz în acest interviu, fără să specifice natura acestei posibile asistenţe.

”Este posibil un fel de susţinere poloneză faţă de eforturile americane şi britanice”, a spus el.

Polonia încearcă să ”menţină legătura transatlantică” şi să acopere disensiunile între Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), inclusiv în Orientul Mijlociu, afirmă şeful diplomaţiei poloneze.

O deteriorare a securităţii în apele din apropierea Iranului, o arteră vitală a producătorilor de petrol din Orientul Mijlociu, intervine în contextul escaladării tensiunilor în Statele Unite, Marea Britanie şi Iran.

Germania a refuzat să facă parte din misiunea americană, în favoarea unei misiuni europene de observaţie. Berlinul se teme că strategia americană a exercitării unei ”presiuni maxime” asupra Teheranului ar putea conduce la o escaladare a crizei.

Polonia urmăreşte politica UE cu privire la Orientul Mijlociu şi Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Washingtonul s-a retras, dar crede totodată că UE ar trebui să fie ”mai deschisă argumentelor americane”, afirmă Czaputowicz.

”Dacă există o disensiune între UE şi Statele Unite, ea nu este bună pentru Polonia sau Europa Centrală. Aşadar încercăm să menţinem legătura transatlantică şi să depăşim diseniunea”.

”Ar fi foarte rău dacă Statele Unite şi-ar pierde interesul faţă de Europa”, apreciază Czaputowicz.

SUA AMENINŢĂ CU INTERZICEREA VIZEI ECHIPAJULUI PETROLIERULUI IRANIAN GRACE 1

Pe de altă parte, Statele Unite au ameninţat joi cu interzicerea vicelor echipajului petrolierului iranian Grace 1, imobilizat în largul Gibraltarului de la începutul lui iulie de poliţia teritoriului britanic şi forţe speciale britanice, dar autorizat joi să plece de către Curtea Supremă a Gibraltarului, relatează AFP.

”Statele Unite afirmă că Grace 1 ajuta Corpul Gardienilor Revoluţiei, transportând petrol din Iran către Siria (...). Membrii echipajului navelor care ajută Gardienii Revoluţiei transportând petrol din Iran ar putea să nu mai beneficieze de vize sau să fie primiţi pe teritoriul american”, a ameninţat joi Departamentul de Stat într-un comunicat.

Guvernul din Gibraltar şi Statele Unite au anunţat la începutul lui iulie că suspectează că încărcătura petrolierului era destinată Siriei, supusă de la începutul războiului care devastează ara, în 2011, unor sancţiuni ce vizează sectorul petrolier sirian. Teheranul a denunţat imobilizarea Grace 1 drept un act de ”piraterie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.