Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de vânătoare MiG-29 de fabricaţie sovietică, potrivit şefului biroului prezidenţial polonez pentru politică internaţională, Marcin Przydacz. Informaţia vine în condiţiile în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma să vină în prima sa vizită oficială în Polonia de la începutul războiului, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit informaţiilor mele, acest proces a fost deja finalizat, adică transferul acestei prime părţi. Bineînţeles, vor exista discuţii despre un posibil sprijin suplimentar”, a declarat Przydacz într-un interviu acordat luni postului de radio polonez RMF.

El nu a precizat câte avioane au fost transferate. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat luna trecută că Varşovia va preda Ucrainei primele patru MiG-29.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Mai avem încă o duzină de astfel de avioane. Le-am primit la începutul anilor 1990 de la armata est-germană. Aceştia sunt ultimii ani de funcţionare a acestora în conformitate cu capacităţile lor tehnice, dar sunt încă funcţionale”, a declarat preşedintele Duda.

Kievul şi-a îndemnat aliaţii să furnizeze avioane de vânătoare pentru a-şi apăra spaţiul aerian şi pentru a contraataca mai eficient forţele ruseşti de pe teritoriul său. Până în prezent, doar Polonia şi Slovacia, care a aprobat transferul a 13 avioane MiG-29, au răspuns la acest apel.

ZELENSKI VINE MIERCURI ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN POLONIA

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski urmează să viziteze miercuri Polonia pentru discuţii cu omologul său polonez, Andrzej Duda, scrie The Guardian.

Zelenski va fi însoţit de soţia sa, Olena Zelenska, în timpul acestei prime vizite oficiale la Varşovia a liderului de la Kiev de la invazia Rusiei de acum 13 luni. El a avut însă o serie de întâlniri de lucru secrete în Polonia, în timp ce călătorea către alte ţări.

Vizita va începe cu o întâlnire oficială la Castelul Regal de la Varşovia între Zelenski şi Duda, urmând ca cei doi să discute despre probleme de securitate, politică regională şi cooperare economică, precum şi despre tranzitul grâului ucrainean şi a altor produse agricole prin Polonia, potrivit lui Marcin Przydacz, şeful biroului pentru politică externă al lui Duda.

Discuţiile vor fi urmate de o întâlnire cu publicul, potrivit biroului lui Duda. De asemenea, Zelenski este aşteptat să poarte discuţii cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, cu privire la securitatea regională, situaţia de pe front şi cooperarea bilaterală, inclusiv situaţia de la punctele de trecere a frontierei şi exportul de cerealele ucrainene, potrivit consilierului lui Morawiecki, Michal Dworczyk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.