Un bulgar care transporta migranţi sirieni a intrat cu maşina în poliţişti, în timpul unui control, şi a rănit un poliţist şi patru pasageri - pe poliţist, în vârstă de 51 de ani, şi pe un migrant în vârstă de 20 de ani i-a rănit la cap, iar viaţa poliţistului era în pericol -, anunţă Ministerul bulgar de Interne, care deplânge o creştere a numărului acestor incidente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vehiculul - un minibuz la bordul căruia se aflau 12 sirieni - nu s-a oprit la un control, efectuat la 40 de kilometri dus de Sofia, şi a lovit ulterior o maşină a forţelor de ordine.

Un poliţist în vârstă de 51 de ani şi un mifrant în vârstă de 20 de ani au fost răniţi la cap, iar viaţa poliţistului este în pericol, a anunţat Spitalul Sfânta Ana de la Sofia.

Trei pasageri au fost spitalizaţi cu răni mai uşoare.

Şoeferul - un bulgar care conducea fără permis, cunoscut poliţiei - a fost de asemenea rănit.

Secretarul general al Ministerului bulgar de Interne, Petar Todorov, şi-a dat demisia, un gest prin care vrea să denunţe lipsa de acţiune a Guvernului bulgar, în contextul în care incidente de acest fel s-au multiplicat de trei luni.

”Asistăm la o epidemie de acest fel de infracţiuni”, a declarat judecătorul de instrucţie însărcinat cu ancheta, Marian Marinov.

Bulgharia - un stat membru al Uniunii Europene (UE), dar nu şi al Schengen - are o frontieră terestră externă a UE cu Turcia de 269 de kilometri şi înregistrează o creştere a trecerilor clandestine a acestei frontiere.

Acest incident îl aminteşte pe cel de la 25 august, la Burgas, la malul Mării Negre.

Doi poliţişti au murit loviţi cu o maşină în care se aflau migranţi şi căreia îi barau drumul.

Autorităţile bulgare au consolidat şi dotat cu camere de luat imagini şi cu un gard de sârmă 234 de kilometri de frontieră.

O campanie împotriva corupţiei poliţiştilor şi vameşilor a fost de asemenea lansată.

Petar Todorov a îndemnat, la Ministerul bulgar de Interne, la o înăsprire a legislaţiei împotriva trecătorilor, condamnaţi de obicei la plata unor simple amenzi.

La 8 noiembrie, un poliţist în vârstă de 30 de ani, care patrula la frontieră, a fost ucis în tiruri provenind de pe teritoriul Turciei.

El avea asupra sa o lanternă şi a coborât din maşină după ce a observat că gardul de sârmă ghimpată a fost rupt.

De la începutul lui ianuarie, Bulgaria a arestat 14.427 de migranţi clandestini, cu mult în creştere faţă de 2021, când a arestat 8.254, potrivit Ministerului bulgar de Interne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.