Busculada sângeroasă soldată cu 150 de morţi, la Seul, de Halloween, anul trecut, a fost cauzată de neglijenţă şi de lipsuri în pregătire, conchide vineri poliţia sud-coreeană în urma unei anchete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victimele acestei drame, care a avut loc în cartierul Itaewon, cunoscut prin vaiaţa sa nocturnă, au fost în majoritate coreeni tineri, costumaţi, inclusiv numeroase fete în vârstă de 20 de ani.

Echipa specială însărcinată cu ancheta, care a adunat luni de zile probe şi a interogat autorităţile vizate, a conchis că au existat nereguli uriaşe, atât la nivelul organizării, cât şi la nivelul reacţiei pe teren.

”Organizatorii, obligaţi în mod legal să prevină şi să gestioneze catastrofele - poliţia, birourile cartierelor Seulului şi întreprinderea publică Seul Metro - nu au luat nicio măsură de securitate în avans sau planurile lor erau insuficiente”, a declarat presei şeful echipei, Sohn Jae-han.

”Nicio măsură adecvată nu a fost luată nici măcar după ce au primit apeluri de urgenţă” în ziua catastrofei, a subliniat el.

Lipsa cooperării între autorităţile competente şi lentoarea comuncării au contribuit la creşterea bilanţului, a acuzat el.

Şase persoane au fost arestate în cadrul acestei anchete, inclusiv fostul comisar al Poliţiei din Yongsan, din care face parte cartierul taewon, Lee Im-jae, dar şi şeful cartierului Yongsan, Park Hee-young.

Cei doi se află în detenţie cu privire la neglijenţă în serviciu care a antrenat moartea altuia.

În decembrie, un adolescent care a supravieţuit dramei a fost găsit mort, în urma unei aparente sinucideri.

Autorităţile au decis să îl numere ca vicitimă a dezastrului, iar bilanţul dramei a crescut la 159 de morţi.

Echipa de anchetatori s-a abţinut, însă, să numească vinovaţi din Guvern sau poliţie, susţinând că este ”dificil să conchizi că este vorba despre neîndeplinirea sarcinilor de serviciu”.

Ministrul sud-coreean de Interne Lee Sang-min a fost criticat în urma acestei tragedii, iar unii îi cer să demisioneze, după ce a declarat că mobilizarea şi mai multor pompieri şi poliţişti nu ar fi împiedicat drama.

El şi-a cerut între timp scuze, în mai multe rânduri, familiilor victimelor, inclusiv săptămâna trecută, dar nu a demisonat.

Transformarea rapidă a Coreei de Sud dintr-o naţiune săracă, sfâşiată de război, într-o economie de prim-plan la nivel mondial, rămâne o mândrie naţională.

Însă o serie de catastrofe care ar fi putut să fie evitate - ca drama de la Itaewon şi naufragiul feribotului Sewol în 2014, soldat cu 304 morţi - au zguduit încrederea coreenilor în autorităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.