Poliţia canadiană a preluat aproape în înregime controlul - a remorcat camioane şi a arestat manifestanţi - asupra centrului capitalei Ottawa, paralizat timp de 24 de zile de către camionagii care denunţă politica santară a Guvernului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au anunţat că au arestat 190 de manifestanţi ş că au remorcat aproximativ 50 de vehicule care au claxonat săptămâni de zile în ultima perioadă în acest oraş, de obcei un oraş liniştt.

Sute de şoferi de TIR au campat, de săptămâni de zile, în faţa sediului Parlamentului, în semn de protest faţă de vaccinarea obligatotie împotriva covid-19 la frecerea frontierei.

Poliţia a stropit cu spray cu piper protestatri şi a distrus adăposturi improvizate în care s-au baricadat unii dintre ei la începutul weekendului, subliniind că a vent timpul ca manifestanţii să plece.

După ce a dislocat majoritatea manifestanţilor, poliţia a încercuit Parlamentul cu un gard de protecţie.

Unii locuitori ai Ottawei au început bsă iasă în weekend pe străzi, în centrul oraşului.

”Aceste persoane rămân acolo, să claxoneze şi să intimideze locuitorii, să ne perturbe vieţile”, denunţă Dave Chapin, care se bucură de plecarea protestatarilor.

”În ultimele săptămâni a fost un infern absolut. Sunt bucuros să-mi reiau viaţa”, declară Jeff Lindley, la rândul său căa revit ”calmul”.

Autorităţile au avertizat însă că o operaţiune a poliţiei este ”în continuare în curs”. Doar o mâna de manifestanţi mai erau prezenţi duminică în centru.

Refuzând să se recunoască înfrânţi, mulţi dintre protestatri dau asigurări că vor continua să exercite presuni în vederea unei ridicări totale a restricţiilor anticovid în ţară, unele dintre clee mai stricte din lume. Unele dintre aceste măsuri au fost relaxate, cu toate acestea, în ultimele zile.

Calmul pare să fi revenit la Ottawa, însă această contestare istorică ar putea avea efecte de durată asupra politicii.

Protestele din Canada au inspirat şi alte ţări, între care Franţa şi Noua Zeelendă.

Poliţia din Washington a anunţat că se pregăteşte de sosirea unui convoi de camioane la momentul discursului tradiţional al lui Joe Biden în Congresul Statelor Unite - prevăzut la 1 martie.

Un gard de protecţie ar putea fi instalat în jurul Capitoliului.

Ottawa nu a prezentat încă o estimare economică definitivă a pagubelor acestei crize, în cursul căreia mai multe axe nevralgive de la frontiera dintre Statele Unite şi Canada au fost paralizate, obligând numeroase fabrici să-şi suspende producţia.

Potrivit unor sondaje, canadienii, care au fost iniţial favorabili protestelor camionagiilor, s-au distanţat de aceştia în ultimele zile.

Premierul Justin Trudeau, criticat aprig de opoziţie din cauză că a invocato lege privind măsuri de urgenţă, foarte rar folosită pe timp de pace, nu a comentat cu privire la operaţiunea de evacuare şi pare să vrea să se ţină la distanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.