Poliţia italiană a anunţat că a arestat 12 persoane, între care lideri ai partidului de extremă-dreapta Forza Nuova (Noula Forţă), după violenţele de la demonstraţiile de sâmbătă legate de decizia guvernului de a obliga toţi angajaţii din ţară să deţină certificatul verde pentru Covid-19, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei italiene pentru a se opune măsurii guvernului. Unii au încercat să rupă rândurile poliţiştilor care protejau biroul primului-ministru Mario Draghi, în timp ce un grup separat a pătruns în sediul principalului sindicat din Italia, CGIL, şi au devastat birourile.

Peste noapte, zeci de protestatari au încercat, de asemenea, să pătrundă în unitatea de primiri urgenţe de la spitalul Policlinico Umberto I din Roma, unde unul dintre ei era ţinut pentru tratament, forţând lucrătorii din domeniul sănătăţii să se baricadeze în interior, a declarat duminică şeful departamentului de urgenţă Francesco Pugliese.

Draghi a introdus în vară permisul - un certificat digital sau pe hârtie care confirmă că deţinătorul acestuia a primit cel puţin o doză de vaccin, a fost testat negativ, sau s-a recuperat recent după Covid-19 - pentru a ajuta la prevenirea infecţiilor şi a încuraja oamenii să se vaccineze.

Certificatele au fost iniţial necesare pentru a intra în multe locuri culturale şi de agrement, dar domeniul lor de aplicare a fost extins treptat.

Luna trecută, guvernul a făcut obligatoriu acest permis pentru toţi lucrătorii.

Peste 80% din totalul italienilor cu vârsta de peste 12 ani au fost complet vaccinaţi până pe 10 octombrie.

În cadrul sistemului de permise verzi pentru lucrători, acceptat de sindicate şi angajatori, orice lucrător care din 15 octombrie nu prezintă un certificat de sănătate valabil va fi suspendat fără plată, dar nu va putea fi concediat.

"A fost un atac al unei echipe fasciste şi este inacceptabil", a declarat duminică şeful CGIL, Maurizio Landini, adresându-se susţinătorilor din faţa birourilor sindicale din Roma.

Revoltele au fost condamnate pe scară largă, inclusiv de Matteo Salvini şi Giorgia Meloni, liderii partidelor  Liga şi Fraţii Italiei.

Poliţia a anunţat într-un comunicat că 38 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul ciocnirilor anti-vaccinare de la Roma.

Emanuele Fiano, parlamentar al Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că partidul său va prezenta luni o moţiune parlamentară pentru demontarea grupurilor precum Nouă Forţă, care susţin ideologii neofasciste extremiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.