Poliţia Capitoliului dispunea, înainte de atacul sângeros al susţinătorilor lui Donald Trump de la 6 ianuarie, de mai multe informaţii decât se cunoştea până în prezent, însă a primit ordinul să nu recurgă la cele mai puternice tactici ale sale, arată un raport citat de presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest raport copleştor - de 104 pagini, întocmit de către inspectorul general intern al Poliţiei Capitoliului Michael Bolton - conchide că poliţiştii nu s-au pregătit şi nu au reacţionat în mod adecvat în atacul sângeros de la sediul Congresului, la Washington, potrivit cotidianului The New York Times (NYT) şi postului CNN.

Poliţia Capitoliului dispunea de informaţii care o avertizau că susţinători ai preşedintelui atunci în exerciţiu Donald Trump, care credeau acuzaţii false de fraude electorale în alegerile prezidenţaile de la 3 noiembrie ale lui Trump, reprezentau o ameninţare, se arată în raport, potrivit celor două publicaţii.

Cu trei zile înainte de atac, poliţia a primit un buletin de informaţii care evalua riscul unor violenţe din partea simpatizanţilor lui Trump.

”Spre deosebire de precedentele manifestaţii postelectorale, ţinta manifestanţilor pro-Trump la 6 (ianuarie) nu sunt contramanifestanţi, ci Congresul însuşi”, se avertiza această notă.

”Propensiunea lor de a atrage adepţi ai supremaţiei albe, ai unor miliţii şi altor persoane care promovează în mod activ violenţa ar putea să conducă la o situaţie deosebit de periculoasă la adresa menţinerii ordinii şi a marelui public în general”, se arată în nota informativă.

Însă Poliţia Capitoliului a primit instrucţiuni să nu facă uz de metodele sale cele mai ofensive de control al mulţimii, de exemplu de grenade asurzitoare, se arată în raport.

Cu o zi înainte de atac, Poliţia Capitoliului scria în planul său de gestionare a manifestaţiei că nu existau ameninţări specifice cunoscute în legătură cu sesiunea extraordinară a celor două  Camere ale Congresului în vederea confirmării victoriei în alegeri a lui Joe Biden împotriva lui Donald Trump.

O audiere pe tema acestui raport este prevăzută joi în Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.