Începerea celor cinci zile de dezbateri în Parlamentul britanic asupra prevederilor retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) a fost întârziată marţi de o polemică provocată de refuzul Guvernului de a publica intergral avizul juridic referitor la acest text, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul urmează să se pronunţe la 11 decembrie asupra acordului divorţului între regat şi Uniune - rezultatul a 17 luni de negocieri dificile.

”Poporul britanic vrea ca noi să mergem înainte cu un acord care respectă rezultatul referendumului şi ne permite să unim ţara, indiferent de modul cum am votat” în referendum, urmează să pledeze Theresa May în deschiderea dezbaterilor, marţi, potrivit unor fragmente din discursul său publicate în avans.

Însă, înainte să se poată adresa deputaţilor, aceştia urmează să decidă prin vot dacă Guvernul s-a făcut vinovat de ”ultraj la adresa Parlamentului”, după ce a refuzat să dea curs solicitării Legislativului de a publica întregul aviz juridic britanic asupra textului acordului retragerii.

Ministrul însăcinat cu consilierea juridică a Guvernului (Attorney General) Geoffrey Cox a publicat luni un rezumat al acestui aviz juridic. Într-o dezbatere încinsă în Parlament, el şi-a justificat decizia afirmând că acest document este menit să rămână confidenţial.

AMENINŢĂRI CU RĂSTURNAREA

Acest nou episod are loc într-o atmosferă deja electrică în Camera Comunelor, unde deputaţi din toate taberele sunt ostili acordului divorţului negociat de către premierul May.

În afară de opoziţia laburistă, eurofilii din cadrul Partidului Liberal Democrat (Lib-dem), deputaţi scoţieni separatişti, dar şi aliatul nord-irlandez al Theresei May - micul partid unionist DUP - se opun textului, la fel ca alte câteva zeci de deputaţi conservatori care susţin o ruptură clară cu UE.

Ameninţată de un eşec în Parlament, şefa Guvernului a făcut să planeze ameninţarea unei plecări din UE fără acord, cu grave consecinţe asupra economiei britanice. Ea a avertizat, de asemenea, că ar putea ca Brexitul să nu mai aibă loc.

Partidul Laburist intenţionează să depună o moţiune de cenzură, în cazul în care Theresa May nu reuşeşte să obţină votul asupra acordului în Parlament.

May îi înfruntă, în acelaşi timp ce euroscepticii din tabăra sa, care ar vrea şi ei să o răstoarne de la putere.

Referendumul din iunie 2016, în care tabăra ”Leave” a obţinut o victorie cu 52% din voturile exprimate, a lăsat ţara profund divizată.

MARŞ ÎNAPOI?

Cei mai fervenţi "Brexiters" consideră că regatul nu va rupe clar legăturile cu UE, în timp ce eurofilii speră încă la o întoarcere din drum.

O veste bună pentru aceştia din urmă este faptul că Regatul Unit ar putea, dacă doreşte, să hotărască în mod unilateral să renunţe la a ieşi din Uniunea Europeană, a declarat marţi avocatul general al Curţii de Justiţie al Uniunii Europene (CJUE), într-un aviz care nu are legătură cu judecătorii instituţiei.

”Aceasta este o victorie imensă”, şi-a exprimat bucuria pe Twitter Alyn Smith, un deputat din cadrul partidului separatist scoţian SNP.

Acest aviz ”repune decizia cu privire la viitorul nostru în mâinile noastre, reprezentanţi aleşi”, şi-a exprimat satisfacţia pe reţeaua de socializare unul dintre petenţi în caz, Jo Maugham.

Opţiunea unui al doilea referendum a câştigat, la rândul ei, susţinere.

Deputaţi din cadrul partidelor Conservator, Laburist, Liberal Democrat şi ecologist au remis Downing Street-ului o petiţie semnată de peste un milion de persoane care cer un nou vot.

Tratatul retragerii conţine factura divorţului pe care va trebui să o achite regatul, evaluată între 40 şi 45 de miliarde de euro, garantează drepturile europenilor care trăiesc în regat şi ale britanicilor din Uniune şi defineşte o perioadă de tranziţie care începe după Brexit, prevăzut la 29 martie, şi care va dura până în decembrie 2020.

El prevede o ”plasă de siguranţă” (”backstop”) în vederea evitării reimpunerii unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda şi a păstrării păcii pe insulă.

Acest mecanism controversat, care constă în crearea unui ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE şi Regatul Unit, ar urma să intre în vigoare doar după perioada de tranziţie şi numai dacă nu se găseşte o soluţie mai bună până la jumătatea lui 2020.

Opozanţii Theresei May ar vrea ca ea să renegocieze textul - o opţiune exclusă de UE.

La două zile după votul în Parlamentul britanic, pevăzut la 11 decembrie, Theresa May urmează să se întoarcă la bruxelles la un nou summit european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.