Autorităţile locale şi naţionale germane se certau miercuri pe tema amplorii scandalului ouălor contaminate cu fipronil, după ce regiunea cea mai afectată a evocat 35 de milioane de ouă contaminate - triplu faţă de estimarea Guvernului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Amploarea sacandalului este mult mai mare decât spune ministrul federal (al Agriculturii Christian Schmidt) (...). Potrivit informaţiilor disponibile la 14 august 2017, doar în landul Saxonia Inferioară au fost livrate 35,3 milioane de ouă suspectate de contaminare cu fipronil”, a declarat, potrivit serviciului său de presă, ministrul Agriculturii din Saxonia Inferioară Christian Meyer..

”Statul federal minimizează problema”, a subliniat ministrul landului, revizuind în creştere datele publicate miercuri în presă de către ministerul pe care-l conduce şi potrivit cărora 28,1 milioane de ouă sunt vizate.

El se bazează pe date disponibile în sistemul de alertă al Uniunii Europene (UE).

De altfel, afirmă el, 17 milioane de ouă potenţial contaminate au plecat din regiune, însă el nu a precizat destinaţia exactă a acestora.

În total, patru ferme din Saxonia Inferioară au fost contaminate cu insecticidul fipronil.

La rândul său, Ministerul federal al Agriculturii şi-a apărat estimarea de 10,7 milioane de oră suspecte - în toată Germania.

”Agregarea pur matematică a datelor din Sistemul de alertă pentru securitate alimentară în Uniunea Europeană cu privire la aceste livrări din Olanda în Germania a condus la o supraestimare masivă a numărului ouălor potenţial contaminate care au intrat în comerţ”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a ministerului, Christina Wendt.

Ea nu a explicat mai detaliat acest lucru, dar a spus că o ”livrare nu înseamnă că se află în comerţ”.

Ea l-a acuzat de altfel pe ministrul din Saxonia Inferioară - care provine din cadrul Verzilor, în contextul în care ministrul federal este un conservator - că se foloseşte de scandalul cu fipronilul în scopurile ”campaniei electorale”.

Alegeri legislative sunt prevăzute pe 24 septembrie în Germania şi alegeri regionale la nivelul landului în octombrie.

Amploarea acestui scandal a fost dezvăluită la începutul lui august. El s-a extins din Olanda în Germania, după care a ajuns să vizeze cel puţin 17 ţări europene.

Scandalul stătea să izbucnească de mai multe luni, iar Belgia şi Olanda, de unde a plecat cea mai mare parte a ouălor, au fost acuzate că nu au declanşat procedurile necesare de alertare.

În aceste două ţări, peste 200 de ferme de găini ouătoare au fost contaminate, în urma dezinfectării locurilor respective cu produse care conţin fipronil.

Acest insecticid este folosit pe animale de companie împotriva păduchilor, căpuşelor şi acarienilor. Utilizarea sa este interzisă asupra animalelor care intră în lanţul alimentar în Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.