Un plan al preşedintelui SUA Joe Biden care impune vaccinarea împotriva Covid-19 a mai mult de 100 de milioane de americani se bazează pe o regulă referitoare la locul de muncă rar utilizată, cu antecedente de a fi blocată în instanţă, fiind o ţintă a contestaţiilor angajatorilor în justiţie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca parte a unui planul al preşedintelui Biden dezvăluit joia trecută, angajatorii privaţi cu cel puţin 100 de angajaţi trebuie să se asigure că lucrătorii lor sunt complet vaccinaţi  sau prezintă săptămânal un test negativ de Covid-19.

Măsura va fi pusă în aplicare printr-un standard temporar de urgenţă, sau ETS, emis de către Departamentul SUA al Administraţiei pentru Sănătate şi Siguranţă în Muncă (OSHA), care reglementează locurile de muncă.

Regula este aşteptată să fie adoptată în următoarele săptămâni şi nu era clar când va intra în vigoare.

OSHA poate implementa un standard de urgenţă atunci când lucrătorii sunt expuşi unui ”pericol grav” şi standardul este necesar pentru a-i proteja. Acest lucru permite agenţiei să reducă procesul obişnuit pentru dezvoltarea unui standard, care durează în medie şapte ani.

Comitetul Naţional Republican şi unii guvernatori republicani au ameninţat deja că vor da în judecată planul de vaccinare al lui Biden, care acoperă, de asemenea, majoritatea angajaţilor şi contractanţilor federali şi a unor lucrători din domeniul sănătăţii.

În timp ce mulţi mari angajatori au declarat că intenţionează să se conformeze, este probabil ca unele companii să dea în judecată regula.

”Unii angajatori se opun în mod reflex OSHA”, a spus Michael Duff, profesor la Wyoming College of Law.

Oponenţii ar putea argumenta că un pericol grav, care nu este definit în lege, nu există la nivel naţional, deoarece creşterea actuală a cazurilor de Covid-19 este regională.

Biden a declarat joia trecută că ţara îşi pierde răbdarea cu cei care au refuzat să se vaccineze, puţin peste 62% dintre americani fiind vaccinaţi complet împotriva Covid-19.

Numrul cazurilor de Covid-19 creşte în Statele Unite, iar avansul locurilor de muncă şi alte semne de sănătate economică încetinesc pe măsură ce spitalele se umplu.

"Covid-19 este nou şi reprezintp un pericol grav la locul de muncă. Cred că agenţia se află pe un teren juridic solid aici", a declarat Debbie Berkowitz, fost înalt oficial OSHA.

Nu există prea multe precedente pentru un standard temporar de urgenţă.

Înainte de pandemie, OSHA a emis doar nouă standarde temporare de urgenţă - iar ultimul a fost în 1983.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.