Germania intenţionează să adopte luni un plan de ajutorare economică - fără precedent de la al Doilea Război Mondial - în lupta împotriva noului coronavirus, descuindu-şi în acest sens toate încuietorile bugetare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui proiect de lege, după care AFP scrie că şi-a procurat o copie sâmbătă, Guvernul prevede să pună la dispoziţie un total de 822 de miliarde de euro ca împrumuturi, cu scopul de a ajuta întreprinderile şi salariaţii să facă faţă consecinţelor economice ale pandemiei.

Dată fiind ”situaţia de urgenţă excepţională” din Germania, Guvernul Angelei Merkel a hotărât de asemenea, în vederea ajutării finanţării măsurilor, să împrumute bani - ceea ce nu s-a mai întâmplat în această ţară din 2013.

Din 2013, Germnia, prima economie europeană, foarte strictă în privinţa ortodoxiei bugetare, a obţinut mereu excedente.

Ea intenţionează de-acum să se îndatoreze cu un total de 156 de miliarde de euro.

Germania pune renunţă astfel la o reglementare bugetară îndrăzneaţă care îi dictează conduita de ani de zile. În vigoare din 2011, reglementarea constituţională a ”frânării îndatorării” autorizează, în principiu, un deficit de până a 0,35% din PIB.

Acest prag poate fi depăşit în cazul unor circumstanţe excepţionale, pe care Berlinul le va invoca cu privire la coronavirus.

Textul urmează să fie adoptat luni, într-o şedinţă a Consiliului Miniştrilor, şi să fie aprobat în zilele următoare de către deputaţi.

În urmă cu numai o săptămână, Berlinul a pus la dispoziţie un volum de 550 de miliarde de euro ca împrumuturi, plătite de banca sa publică, KfW.

Guvernul a hotărât să meargă şi mai departe, ridicând acest plafon la 822 de miliarde de euro, având în vedere răspândirea tot mai rapidă a epidemiei în Germania, unde Instititul Robert Koch înregistra sâmbătă 16.662 de cazuri de infectare, cu 2.700 mai multe faţă de nivelul de vineri, iar numărul morţilor a crescut la 47.

RECESIUNE ”INEVITABILĂ”

Anvelopa urmează să ajute la finanţarea unei întregi serii de măsuri sociale - precum recurgerea la şomaj parţial, care ar urma să afecteze aproximativ 2,5 milioane de persoane, potrivit ultimelor proiecţii - şi să permită totodată o susţinere a întreprinderilor.

Multe întreprinderi sunt nevoite să-şi înceteze sau să îşi încetinească activităţile, existând riscul unor falimente în cascadă.

Germania, foarte dependentă de exporturi, este mai expusă decât alte ţări la contracţia schimburilor internaţionale, cauzate de pandemia în curs.

Măsurile luate în Germania şi la nivel internaţional în vederea îndiguirii răspândirii noului coronavirus ”apasă greu” asupra pieţei locurilor de muncă şi economiei în această ţară şi nu este posibiă o evaluare ”nici a duratei pandemiei şi nici a măsurilor legate de ea”, se arată în text.

Guvernul recunoaşte că anul 2020 urmează să se soldeze, în consecinţă, cu ”o scădere clară a Produsului Intern Brut (PIB)”.

Preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, a estimat că o ”recesiune” este ”de-acum inevitabilă”, într-un interviu acordat ziarului conservator Die Welt şi publicat în ediţia de sâmbătă.

NAŢIONALIZĂRI PARŢIALE

Concret, volumul ajutoarelor va ajuta la finanţarea Fondului de Salvare a Marilor Întreprinderi, iar în caz contrar este prevăzută o naţionalizare parţială în vederea înfruntăriiacestei crize. Numai acest Fond va fi dotat cu 600 de miliarde de euro.

El are ca obiectiv ”să atenueze impactul economic al pandemiei coronavirusului asupra întrepridenrilor”, ajutându-le ”să-şi depăşească dificultăţile legate de trezorerie” şi ”consolidându-le capitalul” celor al căror faliment ”ar avea consecinţe enorme asupra economiei naţionale şi pieţei muncii”, se mai arată în text.

Statul german va avea în mod concret posibilitatea să naţionalizeze - în mod parţial şi în mod provizoriu - anumite întreprinderi, pentru a le ajuta să treacă houl crizei legate de coronavirus.

El a făcut deja acest lucru cu sectorul bancar în momentul crizei financiare din 2008/2009.

Compania aeriană Lufthansa - ale cărei aproape toate avoane sunt de-acum blocate la sol - ar putea fi unul dintre primii candidaţi la aceste operaţiuni de ”recapitalizare” de către stat, potrivit presei germane.

TUI, numărul unu mondial în turism, a cerut deja un ajutor de stat, a cărui formă rămâne de definit.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.