Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist) aflat la putere în Polonia a confirmat miercuri că rămâne departe de alianţa de partide de extremă dreapta în noul Parlament European, din cauza dezacordurilor cu privire la relaţiile cu Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liga (extremă dreaptă) din Italia a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile europene de la sfârşitul lui mai, iar vicepremierul Matteo Salvini, liderul formaţiunii, intenţionează să înfiinţeze în noul PE, împreună cu alte partide europene de extremă dreapta, o ”Alianţă europeană a popoarelor şi naţiunilor” (AEPN).

Premierul ungar suveranist şi populist Viktor Orban a exclus ca Partidul Fidesz (naţionalist), formaţiunea sa, să intre în această alianţă.

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski şi-a anunţat miercuri obiecţiile.

”În ceea ce-l priveşte pe Salvini, avem o problemă: el vrea să creeze un nou grup cu formaţiuni pe care noi nu-l putem accepta”, a declarat el pentru postul privat Radio Wnet.

Între aceste grupări cu care refuză să se asocieze ”indiferent de circumstanţe”, Kaczynski a citat Partidul francez Rassemblement national (RN, extremă dreapta) al lui Marine Le Pen şi mişcarea germană Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta).

Liga, RN şi AfD întreţin relaţii relativ bune cu Rusia, lucru care-i displace profund Guvernului polonez.

PiS, care a obţinut 26 din cele 51 de mandate de eurodeputaţi polonezi urmează, astfel, să rămână în cadrul grupului Conservatorilor şi reformiştilor europeni (CRE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.